Как да преборим зимните неволи

Мразовитите зимни месеци очаквано отключват куп настинки и болести и в този период е нужно да обръщаме по-сериозно внимание на здравето си. Освен типичния за сезона грип обаче, има и още някои заболявания, характерни за декември, януари и февруари. Ето и кои са те:

Мигрена от студа

Ако дълго време сте стояли на студено, челюстта и лицевите мускули измръзват, главата ви заболява и усещате очевидни признаци на мигрена. В случай, че не подходите сериозно към проблема, може да развиете невралгия на тройния нерв, за която вече ще ви е нужно и лекарско лечение. За да не се стигне дотам, носете шапка, шал и избягвайте сладолед и всякакви ледени десерти.

Алергия от студа

Получава се при описаните по-горе обстоятелства, само че вместо измръзване на лицето, получавате обрив. Ръцете и носът се зачервяват, като е любопитно, че може да се случи и при по-високи температури – например между 5-10 градуса. Това може да предизвика запушен нос, подпухване на шията и лицето, както и бронхиална астма, така че при първите признаци приемете противоалергичен препарат.

Снежна болест

Получава се при мразовито време, в което грее ярко слънце. При излизане на улицата, очите ви заболяват, зачервяват се и получавате оток на клепачите. Тъй като е възможно да увредите ретината и да влошите зрението си, отидете на дерматолог, който да ви изпише специални кремове или капки за очи.

Преохлаждане

На всички ни се е случвало изведнъж да претръпнем и да изпитаме явни признаци на студ. Ако това обаче се случи през зимата, а в къщи не можете да го овладеете повече от четвърт час, е нужно да вземете мерки. Гореща баня е удачен вариант, чаша топъл чай също. Като цяло обаче, подобно състояние говори, че не се храните пълноценно и не си набавяте достатъчно енергия от храни, които дават на тялото ни нужната енергия, за да се затопли. Преди разходка хапвайте леко въглехидратно ястие, за да избягвате подобни ситуации.

При мокри крака

Намокрите ли краката си в снега, след като се върнете в дома си, веднага се преобуйте и изпийте чаша горещ чай (може да добавите в него и 50 гр. концентрат). След това вземете топла вана за четвърт час, сетне прекарайте известно време в топлото легло и се нахранете добре.