Музиката лекува

За въздействието на музиката върху нашето настроение няма две мнения, но последните проучвания по темата стигат по-далеч – различните жанрове и инструменти борят конкретни болести.

БГНЕС пусна данните от ново изследване, според което 41% от хората лекуват здравословни проблеми именно с песни. Последните изглежда имат най-голямо влияние върху младите на възраст между 16 и 24 години, които твърдят, че ги използват, за да облекчат физически неразположения. Една пета от анкетираните отпускат с парчета в стила поп, а 16% – с класика.

Въпреки това повечето специалисти са категорични, че именно класическите мелодии са най-ефикасни, защото нормализират сърдечния ритъм и артериалното налягане. Някои са още по-конкретни – защитават теорията си с точковото въздействие на звуковите вълни с определена честота върху организма. За универсален лек се смята творчеството на Моцарт, след него се нарежда етномузиката (например звуците на африканските барабани), но хардрока и хип-хопа определят като вредни за здравето.

music2Има психолози, които при гастрит препоръчват „Седмата“ на Бетовен, при болки в корема – „Валсът на цветята“ на Чайковски, а при проблеми с алкохола – „Аве Мария“ на Шуберт. Други техни колеги пък стигат дотам, че предписват конкретни музикални инструменти. Пианото облекчавало напрежението в стомаха, черния дроб и червата, а китарата разтоварвала сърцето. Саксофонът подобрявал работата на бъбреците, а барабанът повишавал имунитета.

В някои страни се намират и дискове от типа „Музика за черния дроб“ и така нататък, а в Япония се предлагат лечебни мелодии за мобилни телефони.

Теориите по темата са много, но поне едно е сигурно – слушайте това, което най-много ви харесва. До същия извод стигнаха учени от университета в Ниш, които доказаха и вълшебната сила на музиката най-вече върху сърдечната дейност. От звуците на любимата ни мелодия, в мозъка се освобождава ендорфин, който подобрява здравето на сърцето. Горещо препоръчват и чистите инструментали, защото думите могат да ни разстроят, както и комбинацията от мелодия и упражнения.