На токчета без болка

Някои сякаш са родени на обувки с високи токчета, но освен че изглеждат по-женствени, повличат крак с редица сериозни проблеми. Жертви в името на красотата обикновено са колената и глезените ни. Все пак положението не е безнадеждно, стига редовно да правим упражнения за укрепване и разтягане.

walking-on-high-heels

Прасците например страдат най-много, защото се скъсяват мускулите им. Щом стъпим здраво на земята, краката ни са отмалели, затова бай-полезно е да ги разтегнем, опъвайки ходилото първо напред, а след това и надолу. Веднага ще усетим облекчение. Между другото, това движение действа и при разширени вени.

За укрепване на глезените специалистите съветват да ходим на пръсти или да правим по няколко клякания върху уреда Босу (виж видеото). Така шансовете да се навехнем намаляват драстично, но въпреки това няма как да подценим и нуждата от бързи рефлекси.

Високите модели обувки разклащат и вестибуларния апарат, напрягат куп мускули и в крайна сметка резултатът е, че най-често ни стяга долната част на гърба. За да се носим грациозно (като неповторимата Моника Белучи в „Малена“ например) , е добре да започнем сутринта с йога, по-точно с така наречена поза „Дърво“. За перфектна стойка не трябва да забравяме и коремните мускули –вариантите са много, но най-ефикасни си остават коремните преси.

Рязкото приземяване от токчета на ниски подметки може да възпали ахилесовото сухожилие, затова стъпваме на бордюр с пръстите си, като оставяме петите да висят във въздуха, а след това се повдигаме по няколко пъти на пръсти. Действа безотказно.

Бюлетин