3 мита за здравословното хранене

Здравословното хранене е по-лесно с вкусните предложения на FoodpandaВсеки изминал ден става все по-очевидно, че здравето ни е директно свързано с начина, по който се храним. Въпреки това обаче повечето от нас нямат ясна представа каква храна да избират. Не ни помагат и многото „експерти“, които постоянно си противоречат. Едни ни казват да пием изцяло прясно изцедени сокове, а други – че соковете са си чиста захар и трябва да бъдат избягвани.

Не се тревожете, днес ще развенчаем няколко мита за здравословното хранене и така ще сме една крачка (или няколко) по-напред в мисията ни да постигнем перфектно тяло. Ще видим как спокойно можем да съчетаем полезното с приятното и услуги като тези на Foodpanda могат да ни помогнат много с това.

Мит №1: Трябва да ядем от всичко по малко

Популярно е да се твърди, че можем да хапваме всичко, стига да е в малки количества. Макар това да е вярно до известна степен, то всъщност далеч не ни води по правилния път на здравословното хранене.

Истината е, че можем да хапнем малко спагети, малко хляб, малко макарони и малко лазаня, като все сме си хапнали малко, но всъщност не точно. По-правилно би било да мислим, че трябва да се храним с разнообразни хранителни групи – плодове, зеленчуци, яйца, месо, млечни продукти и други.

Мит №2: Животинските продукти са вредни

Почти няма човек, който да не се съгласи, че трябва да се ядат плодове и зеленчуци. Напоследък обаче става все по-масово да се твърди, че трябва да избягваме месото и животинските продукти, ако искаме оптимално здраве. Е, за щастие, това не е вярно.

Истината е, че полезните вещества в плодовете и зеленчуците не са в най-подходящата за усвояване форма. Нашият организъм преработва животинските продукти много по-лесно и всъщност те са доста по-богати на много витамини и минерали. Разбира се, хапвайте си и зеленчуците, но не заклеймявайте животинските продукти.

Мит №3: Не можеш да се храниш здравословно от ресторанти

Няма какво да се лъжем, понякога просто не ни се готви. Прибираме се и искаме нещо готово. Доволни сме, че от гледна точка на храна за вкъщи София предлага голям избор. Лошото е, че често след това се чувстваме виновни, че сме избрали лесното, а не здравословното.

Добре е да знаем обаче, че много ресторанти вече се съобразяват с това, че хората искат да се хранят по-добре. Затова предлагат разнообразни салати, печено месо, пълнозърнести продукти и много други варианти, които са хем вкусни, хем полезни.

Бонус мит: Има значение какво, а не колко ядем

Може би сте чували, че има хора, които твърдят, че трябва просто да се ядат правилните храни и килограмите сами се топят. Това обаче не е истина. Можем да преядем както с тестени изделия, така и с плодове. Е да, по-лесно е да се натъпчем с кроасани, отколкото с портокали, но това не означава, че не можем да ядем прекалено много и от вторите.

Добре е да следим количеството, независимо какво ядем. Така по-лесно ще можем да премахнем излишните килограми и да запазим фигурата си!

Бюлетин