Включете в менюто си тези 7 вида храни за добро здраве!

Сушените плодове и ядките са отличен източник на минерали, диетични фибри, протеини и витамини. При това те са здравословен заместител на висококалоричните сладкиши, шоколади и други сладости, които често похапваме. Експертите по здравословно хранене препоръчват да консумираме сушени плодове, като кайсии, сини сливи и стафиди, както и определени ядки, за да поддържаме доброто си здраве. Тук ще откриете 7 вида храни, които е препоръчително да станат част от ежедневното ви меню.

Бадеми

Те са здравословен заместител на сладкишите, които имат високо съдържание на захар, и за разлика от тях могат да се консумират по всяко време. Бадемите са богати на антиоксиданти и не повишават нивата на холестерол. При това е известно, че носят облекчение при запек, дихателни проблеми и сърдечни заболявания, действат отлично върху косата, кожата и зъбите.

Кашу

Тези невероятно вкусни ядки носят редица ползи за здравето и са богати на витамините А, B1, B2, B6 и E. При това се добавят в много видове ястия, за да обогатят и наситят вкуса им. Ежеседмичната консумация на кашу подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, бори се с анемията, елиминира свободните радикали в ранен стадий и стимулира производството на меланин за по-здрава коса и кожа.

Стафиди

Стафидите представляват сушено грозде и се използват както за директна консумация, така и в много видове сладки храни. Ползата от тях върху здравето се състои в намаляване на киселинността и в подобряване на храносмилането. При това стафидите понижават високото кръвно налягане, пречистват организма, съдействат за преодоляване на анемията и се грижат за доброто здраве на костите.

Орехи

Тези ядки са изключително хранителни и съдържат голямо количество от така необходимите Omega-3 мастни киселини, а също и хранителни фибри, антиоксиданти, протеини, минерали и витамини. Освен че ефективно намаляват възпалението в тялото и предотвратяват редица заболявания, като диабет, Алцхаймер и др, орехите намаляват риска от различни видове рак, включително рак на стомаха, простата и гърдата.

Шам-фъстък

Те подобряват здравето на сърцето и съдействат за намаляване нивата на лош холестерол. Нещо повече, шам-фъстъкът предотвратява диабета и подсилва имунната система. Поради по-ниското съдържание на калории, и повечето протеини и ненаситени мазнини в него, шам-фъстъкът е предпочитан избор на хора, които са на диета с цел отслабване. При това успешно се борят със сухотата на кожата.

Фурми

Тези сушени плодове са богати на протеини, витамини, минерали и натурална захар, която до голяма степен замества нуждата от друг вид подсладители. Счита се, че фурмите успешно се борят със запека и лекуват анемия. Освен това се справят с токсините в тялото и подпомагат функционирането на черния дроб, заздравяват костите и предпазват от остеопороза, запазват здравето на сърцето и стабилизират сърдечния ритъм, защитават роговиците на очите и подобряват зрението, борят се със стреса и укрепват имунитета като цяло. Съдържанието на флуор в тях предпазва зъбите от появата на кариеси.

Кайсии

Кайсиите осигуряват 47% от дневните ви нужди на витамин А и са отличен източник на калий, витамин Е и мед. Витамин Е, както и всички антиоксидантни витамини в тях играят ключова роля в защитата на клетките от увреждане, което се причинява от свободните радикали, затова консумацията им е особено важна през лятото, когато слънцето е най-силно. Сушените кайсии са полезни за кожата, очите и имунната система и са отличен вариант за набавяне на всички тези необходими микроелементи през месеците, когато тези плодовете не могат да се намерят в естествения им вид.

Бюлетин