Бърз и лесен фън шуй за дома

Фън Шуй е древно китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци. Терминът буквално се превежда „вятър – вода“ и чрез неговото прилагане насочваме заобикалящите ни природни сили, за да постигнем успех, щастие и спокойствие. Чрез фън шуй можете да промените енергията в  дома си. С малко усилия ще успеете да го преподредите така, че пространството да е ефективно оползотворено и в същото време жизнената сила Ци да бъде привлечена и запазена. Ето и няколко лесни за прилагане съвета, които ще подпомогнат за хармонизирането на жилището ви.

Коридорът
feng-shui-hallway
Входната врата е „устата на дома“. Тя трябва да привлича позитивна енергия и да филтрира лошата енергия, идваща отвън. Входът на къщата трябва да е приветлив както за вас, така и за вашите гости. Не го блокирайте с излишни предмети – връхни дрехи, обувки, чанти, играчки. Коридорът трябва да е просторен и добре осветен, да излъчва приветливост и човек да остава с усещането, че е добре дошъл. Огледало точно срещу входната врата не е добра идея – така енергията, тъкмо влязла, бързо бива прогонена.

Кухнята
feng-shui-kitchen
Едно от основните правила във фън шуй е да не се смесват елементите вода и огън. Затова е добре да не поставяте хладилника, пералнята и миялната машина точно срещу готварската печка. Тя трябва да бъде сложена така, че готвещият да не е с гръб към вратата. Рафтовете на кухненските шкафове трябва да са затворени със стъклени или дървени врати.

Всекидневната
feng-shui-living-room
Никога не аранжирайте мебелите така, че да са с гръб към вратата. Ако все пак това е единственият възможен вариант, сложете огледало, за да може да виждате зад гърба си. Цветя, картини и аквариуми са идеалната декорация. Броят на местата за сядане трябва да е винаги четен, а между мебелите е добре да има достатъчно пространство, за да може свободно да се предвижвате.

Спалнята
feng-shui-bedroom
Не бива в спалнята ви да влизат гости, за да може да се запази личното ви пространство.  Дървеното легло е за предпочитане пред металното. В идеалната спалня не трябва да има огледало срещу леглото, но ако все пак има такова, покривайте го вечер преди лягане. Не дръжте твърде много техника в спалнята и не слагайте нищо под леглото си.

Баня/тоалетна
feng-shui-bathrooom
Винаги затваряйте капака на тоалетната чиния – това спира загубата на пари и носи материално благосъстояние. Поддържайте подовете сухи.

И още:

Отваряйте ежедневно прозорците, за да може в жилището ви да влизат слънце и чист въздух. Няма как добрата енергия Ци да проникне в дом, който е постоянно затворен. Отглеждайте цветя, защото това ще донесе късмет на къщата. Растения, които имат тръни и шипове е добре да държите навън – на терасата или в градината.