„Бърнаут“ или как да „не прегорим“ в професията си

Да си отдаден на кариерата си има своите предимства. Има обаче и своите недостатъци. Защото пристрастяването към работния процес може да ви доведе до практическата страна на термина „Бърнаут“ или както е по-познат, синдром на професионалното изчерпване.

Признаците

Случвало ли ви се е да се чувствате като „заклещени в коловоз, от който няма излизане“? Че всеки ден е като deja-vu на предишния, всяка седмица повтаря предходната? Както виждате, да се определи дали страдаме от подобна диагноза, е много лесно. За съжаление, синдромът не подминава хората от нито една професионална сфера и под влиянието му могат да да попаднат както учители и научни работници, така и журналисти, лекари, полицаи, дори и психотерапевти.

По-предразположени логично са тези, които разполагат с много малко свободно време и са под целодневен стрес. Освен емоционалните симптоми обаче, бързо се появяват и физическите – раздразнение, хронично главоболие, неспокоен сън, рязко понижаване на самочувствието и засилване на самокритичността.

1

Тест за оценка

През 1982 г. учените установяват, че развитието на синдрома на Бърнаут всъщност се определя от това доколко съответства професията на личността ни. T.н. Maslach Burnout Inventory разкрива, че има работни ангажименти, които бързо ни изчерпват, просто защото не успяват да поддържат интереса и мотивацията ни в съответната сфера. И когато се достигне до несъответствие от това, което се изисква от вас, и което вие можете да дадете, ставате жертва именно на професионалното изчерпване.

Как да се справим?

Разбира се, изход винаги има и в повечето случаи, той не е да смените рязко професията. Просто трябва да обърнете внимание на дейности, които обичате и които по никакъв начин не са обвързани с работата ви – любимо хоби, развлечения, повече общуване с различни хора.

Обобщено – контролирайте нивото на стреса си, като намалите времето пред компютъра или офиса за сметка на разходки в планината, екскурзия до непознато място в чужбина, среща с приятели, които не сте виждали скоро, вечеря с любимия човек сред природата или в изискан ресторант и т.н.

А ако това няма нужния ефект, то тогава вече действително се нуждаете от рязка промяна в живота си, която да ви даде нова гледна точка и нов път, по който да вървите.

Бюлетин