Възпитание в осъзнатост

Представете си сцената:

Опитвате се да излезете сутрин. Чантата ви отказва да се затвори. Едното ви дете си е загубило обувката, другото пита къде му е любимото мече. Опитвате се да отговаряте спокойно, докато обмисляте кое как ще свършите през деня. И точно тогава телефонът звъни. Усещате как започвате да повишавате тон и да губите търпение. Звучи ли ви познато?

1443808675-jpg_210822

Да си родител е една от най-тежките задачи, които имаме в живота си. Но ако придобием малко по-осъзнат подход към ситуациите, не само ще се почувстваме по-спокойни, щастливи и уверени като родители, а и ще помогнем на децата си да контролират своите емоции.

Какво значи осъзнатост

mom-baby-playing-160428

Да сме осъзнати означава да сме концентрирани в ежедневните моменти и да не оставяме ума си да се лута в тревоги около миналото или бъдещето. Изследванията показват, че всъщност не сме щастливи, докато блуждаем в нещата, които са се случили, или в тези, които очакваме да се случат. Практиката по осъзнаването ни учи да се фокусираме в това, което се случва под носа ни, и да наблюдаваме мислите си. Ключовият момент е да не се оставяме емоциите да ни водят, а по-скоро да ги разглеждаме и да ги пускаме да отминават, като балончета в небето. Според експертите колкото повече практикуваме това, толкова по-лесно става да го правим. Осъзнаването на настоящия момент работи, защото всъщност е начин на живот, а не поредната задача в списъка ни.

Какви са ползите от метода

04811707

Осъзнаването ни позволява да контролираме емоциите и реакциите си много по-ефективно. Това е особено полезно, когато имаме работа с разгневено или разстроено дете. Няма съмнение, че децата ни карат да изпитваме всякакви силни чувства. Но когато тръгнем първосигнално след тях и изгубим контрол над себе си, малчуганите не само стават още по-уплашени, а и няма как да се научат на самоконтрол. И точно това е моментът, в който моделираме агресивното им поведение.

Когато насочваме вниманието си изцяло към настоящия момент, това ни прави адекватни на цялостната ситуация. Можем да отстъпим леко назад, да погледнем собствените си емоции отстрани, да си дадем време да се успокоим и да вземем рационални решения. Заедно с това, оставайки спокойни, караме децата да се чувстват на сигурно място и им даваме пример за подражание. И когато бурята позатихне, можем лесно да отвлечем вниманието им и да помогнем неприятните преживявания да отминат по-бързо.

Как да помогнем на децата да станат по-осъзнати

mother-boy-talking-rex-1336674537

Както знаем, децата се учат най-лесно, следвайки пример. Ако ние самите сме осъзнати, това е добър начин да им покажем как самите те да го правят. Възпитаването на такъв навик създава структурни промени в мозъка на детето и му дават баланс и гъвкавост при трудни обстоятелства в училище или сред приятели. Изследванията показват, че тренираните в осъзнатост деца и младежи повишават вниманието си, чувствителността си към околните и другите си социални умения.

Лесно семейно упражнение

Mother walking with son and daughter (children 4-6) in field, smiling

„Разходка по дъгата“ е лесно упражнение, което можете да правите с децата си, без значение на колко години са.

Задачата е да търсите различни цветове, докато се разхождате. Трябва да откриете нещо червено, нещо оранжево, жълто, зелено, сино, индигово и лилаво. Ако детето ви е по-голямо, можете да снимате цветовете с телефона си или да го накарате да записва какво е видяло. Малките деца ще искат да обсъждат какво са видели.

И не забраяйте да се наслаждавате на момента и на гледките около себе си.