Вълшебните тиквени семки

i5142_w668

Възползвайте се целогодишно от полезните им свойства

Техните лечебни и хранителни възможности са толкова значителни, че дори официалната медицина не отхвърля очевидната полза от тях и ги препоръчва за профилактика и лечение на цял списък от заболявания. Кога и защо да ги включим в менюто си?
Най-добре познатото свойство на суровите тиквени семки е премахването на глисти от човешкия организъм. Употребата им в този случай е несравнимо по-подходяща от каквито и да било лекарства, защото не са токсични и действат много деликатно. Единствената отрова, която се съдържа в тях е белтъкът кукурбитин, който е напълно безопасен за човека, но смъртоносен за паразитите.
Освен това, семките на тиквата подпомагат действието на кръвоносната система и „хранят“ мозъка с фосфор и цинк. Цинкът влияе благотворно не само на него, а и на кожа с акне, или на такава, която е раздразнена от алергия, или от слънчеви лъчи. Дори самите лекари препоръчват приема на 1-2 шепи семки на страдащите от косопад, защото те са в състояние да укрепват корените на косъма и да спрат процеса.

i24503_w668

Съдържащите се в тиквените семки вещества отстраняват доста от проблемите на стомашно-чревния тракт и значително облекчават състоянията при заболявания на жлъчката и на бъбреците. Наред с това те могат дори да извеждат от организма тежки метали от рода на кадмий, олово и живак.
Тиквените семки са и истински антидепресанти, при това – без никой от страничните ефекти на изкуствено синтезираните. Само една чаша чай от тях успокоява бързо нервите, снема напрежението, понижава агресивността, справя се с чувството за тревожност и с безсъницата. Това им свойство е особено подходящо за жителите на големите градове, които живеят в постоянен стрес. Благодарение на това, тиквените семки за истинско откритие за онези, които се чувстват като хамстер в колело и нервничат буквално по 24 часа в денонощието.
И накрая, суровите семки на тиквата се препоръчват и при всички сърдечно-съдови заболявания,  защото способстват за укрепването на сърдечния мускул, истински враг са на „лошия“ холестерол и възстановяват еластичността на кръвоносните съдове.
Ето защо и традиционната, и народната медицина са единодушни, че скромните тиквени семки притежават изключителни лечебни качества. Не пропускайте и вие да се възползвате от тях. А ако не страдате от никакво заболяване, можете да ги консумирате и чисто профилактично, тъй като голямото количество желязо в тях пречиства кръвта.

Бюлетин