Да заложим на йогата

В последните години йогата печели все повече почитатели в България. За мнозина у нас обаче, тя е преди всичко курс, свързан с различни положения на тялото или т.н. „хата йога“, като грешно се възприема едва ли не като спорт със състезателен дух.
Това е типично най-вече за Европа, за разлика от философията на йогата в родната й Индия. Там тя се практикува основно като съзерцание. Индийците се стремят към съвършена хармония със света, неговата енергия и сетивата, докато на Стария континент я осмислят по-скоро като вид спорт. Ако трябва да се върнем до същността й в историята пък, ще разберем, че основната й цел е достигането именно на пълна хармония между тялото и духа.
И тъй като, както вече разбрахме, има основна разлика между разбиранията за нея в различните континенти, обикновено преподавателят ни определя програма в зависимост от нуждите и желанията ни. Да видим какви са различните видове йога.


Отпускаща йога
 – в този случай говорим за елементарни упражнения в седнало или легнало положение на тялото, при които то се отпуска. Всяка поза се задържа продължително време, а основен приоритет е да се научим как да овладяваме дишането си.

relax-yoga
Предназначена за
всички, които имат желание да релаксират след труден и напрегнат работен ден, да раздвижат мускулите си и да постигнат вътрешно спокойствие. 


Динамична йога
 – позите се изпълняват в съответствие с музикален фон, основно в изправено положение и с честа промяна на ритъма. Сеансът завършва с релаксиращи упражнения.

dynamic-yoga
Предназначена за:
 хора с добра физическа подготовка, които искат да поработят върху стойката си, да подобрят дихателния си капацитет и да се сдобият с по-добра гъвкавост на тялото. 


Тонизираща йога
 – тук вече идва и познанието – „динамичната йога“ се съчетава с размисъл и медитация, като целта е да се освободим както от физическото, така и от нервното напрежение. Всяка поза е цел – например, „поздрав към слънцето“ развива наблюдателността, докато поза „Кобра“ е за повече жизненост.

yoga-1
Предназначена за:
 всички, които обичат движението, но не желаят да се лишават и от философския подход. 


Спортна йога
 – силно динамична, позите се редуват без почивка под звука на ритмична музика. Тъй като са доста тонизиращи, като въздействие се доближават близо до аеробиката.

sport-yoga

Бюлетин