Да се преборим с косопада

i23335_h500

Изпитани съвети в битката за красивата коса

Суетата е неделима част от ежедневието на нежния пол, а едно от най-значимите преимущества за всяка дама е красивата коса. Когато обаче станем свидетели на обратния процес – косопада, това е абсолютен кошмар. Добрата новина е, че за разлика от при мъжете, говорим за изцяло обратим процес.
Ако на възглавницата остават косми, това все още не е знак за паника – факт е, че фоликулът има както активна фаза (когато косата расте), така и време за почивка. „Няма нищо страшно, когато жените губят от 10 до 15 косъма при сресване“, успокояват специалистите. Ако обаче забележите, че косата изтънява твърде много, време е да заложите на няколко важни съвета.

Отидете до аптеката или магазина с козметика – в специализираните магазини има редица козметични средства, които могат да помогнат за решаване на проблема – специални шампоани, маски за коса и др. Някои продукти нормализират състоянието на скалпа, други подобряват циркулацията на кръвта, трети са наситени с витамини или кислород, а четвърти ще събудят „спящите“ фоликули. Доверете им се.

i23332_w668

Народните рецепти – съществуват толкова много народни методи за борба с косопада и то издържани през времето. Така например рициновото масло или това от корени от репей се втрива в кожата на главата, увивате се с полиетиленова шапка и измивате след 20-30 минути. Ако пък не уважавате достатъчно съветите на баба си, тогава заложете на celebrity стила – Катрин Зита-Джоунс веднъж седмично си прави маска с бира и мед (2 супени лъжици), като разтърква сместа в корените преди измиване на косата. Това укрепва фоликулите и стимулира растежа им.
Променете диетата си
 – ако косата ви започне да се изтощава, е възможно проблемът да е в една небалансирана диета с явна липса на хранителни вещества. Включете в режима си сьомга (или друга мазна риба), пресни зеленчуци, ядки, бобови растения, птиче и телешко месо, млечни продукти и яйца, дори и стриди, ако средствата го позволяват. Консумирайте повече витамин B2, B5, B6, H, C, PP, фосфор, калий, желязо, селен, мед, манган, силиций и цинк. Всички те са от основно значение за красивите ви къдрици.

i23331_w668

Доверете се на професионалистите – ако в ръцете ви остават твърде много косми, то е възможно ситуацията да е сериозна и да е време да отидете до клиниката. „Причините за косопада могат да са от хроничен стрес, генетична предиспозиция (наследствения фактор), нарушения в минералния баланс, метаболизма, ендокринни нарушения, дори въздействие от околната среда“, разкриват специалистите.

Проверявайте се на 6 месеца и не забравяйте, че в днешно време има технологични методи като мезотерапия, криотерапия, ултразвук, плазмотерапия, които помагат в подобни условия. Като цяло те отнемат време, но пък след това косата ви ще изглежда красиво и напълно естествено.

 

 

Бюлетин