За да сме здрави и засмени – домашен любимец

Че домашните любимци са най-верният приятел на човека, отдавна е доказано.

Знаете ли обаче, че освен типичната лоялност към стопанина, ежедневното общуване с различни животинки влияе изключително полезно на здравето – както физическото, така и психическото на притежателите им.

Кучето
dog
Последните проучвания на Американската асоциация по сърдечни заболявания са категорични –имаш ли куче у дома, се радваш на най-ниския възможен риск от сърдечно-съдови заболявания. Допълнително от това, собствениците им водят значително по-здравословен живот, като са по-активни с 54% от тези, които нямат домашен любимец. Това логично възпрепятства затлъстяването и понижава нивото на стреса. Тук може би е редно да споменем и помощта, която кучето оказва при социализацията на стопанина или редицата запознанства, които можем да осъществим с тяхна помощ. Още нещо е доказано – Шаро е верен до степен, в която е готов да защити собственика дори с риск на собствения си живот.

Котката

1
Историите за лечебната сила на котките не са една или две. За разлика от кучето обаче, което гори от енергия, задачата на мъркащата маца е да хармонизира енергията на стопаните си, като спомага подреждането на жизненото му пространство. Това е и причината, когато някоя част от тялото ви боли или нещо не е наред със здравето ви, тя да сяда именно върху болното място.

Според мнозина, това е подсъзнателно, тъй като котката като цяло е по-егоистична и мисли първо за своя комфорт, а после за този на собственика. Но като типичен „енергиен радар“, тя се насочва към проблемния участък и всячески се опитва да възстанови енергийния баланс, стопляйки го с тялото си. Така например, ако ви боли глава, може просто да гушнете до врата си любимото животинче и скоро ще се почувствате по-добре.


Хормоните на щастието

Без значение от вида на домашния любимец, изследванията показват, че общуването с куче, коте и т.н. повишава нивото на хормоните на щастието в организма – серотонин и ендорфин. Оттам се намалява нивото на хормона на стреса – кортизол, а като имаме предвид, че именно той е в основата на такива тежки болести като рак или инфаркт/инсулти, и сами можем да се досетим колко полезно е всъщност да се радваме на ласката на пухкавия любимец у дома.

Бюлетин