Конфликтът – за или против

„За“ или „против“ конфликтите в социалните взаимоотношения – това е въпрос, на който специалистите винаги имат множество, различни по вида си отговори. Да се опитаме да намерим нашия.

 

Защо конфликтът не е задължително негативно определение

конфликт
Факт е обаче, че не винаги конфронтацията трябва да се приема като нещо негативно. Защото ако говорим за една интимна връзка, например, именно те са най-точният начин да проверим доколко солидна и трайна е тя. И ако в единият случай, тя действително може да доведе до явна криза и отдалечаване на партньорите един от друг, то е редно да се запитаме дали подобен тип взаимоотношения не са били обречени от самото начало.

Така както брак, при който единият от двойката е „под чехъла“ на другия или пък при отношения в екип, при който подчиненият дотолкова се страхува от шефа си, че не смее да му противоречи по какъвто и да е повод. За сметка на това, обратният вариант би могъл да доведе дори до още по-сплотен съюз. Така че когато всъщност се хвалим пред близки или познати, че никога в съвместния си живот не сме имали явно неразбирателство, това дали е гаранция за успешна връзка? Едва ли.

Как да подхождаме към конфликт

двойка бой
Специалистите тук са категорични – независимо дали говорим за семейството, взаимоотношения с близки хора или работната среда, задължително е той да се изразява открито и да се приема за естествено явление, а не да задържаме отрицателните емоции и усещания в себе си, защото това ще има далеч по-негативен ефект.

С явното излагане на проблемите, всички страни се научават как да го разрешават и да са по-добре подготвени да се справят с подобна ситуация в бъдеще. Не забравяйте – всеки конфликт може да e ползотворен, ако подходите достатъчно конструктивно.

Как да решаваме конфликт

i26442_w668
В случай на конфронтация повечето хора неусетно приемат, че става дума за битка, в която едната страна печели, а другата губи. Това е изключително грешно и е вредно за взаимоотношенията. Вместо това, нека покажем на отсрещната страна, че сме готови да погледнем и от неговата гледна точка, че го разбираме и сме склонни да достигнем до решение, което да удовлетворява и двамата.

Когато създадем добра обстановка за общуването, ситуацията почти винаги завършва с положителен изход. Не забравяйте – начинът, по който решаваме конфликтите, е най-ключовият фактор за всяка една връзка, независимо от естеството й. Съумеете ли да постигнете това, и собственият ви живот ще е изпълнен с далеч по-позитивно усещане.