Липата – благоухание и здраве от природата

Юни е и сладкият, упойващ аромат на нацъфтялата липа ни дебне навсякъде из града. Това означава, че точно сега е моментът да се снабдим с пресни запаси от тази изключително полезна за здравето билка.

Кога и как да берем?

150608123718lipa
Избирайте дървета, които не са близо до пътя или до промишлени предприятия, и имайте предвид, че старите са по-подходящи от младите. Липовият цвят се бере тогава, когато е напълно разцъфтял. Откъсвайте грижливо съцветията, заедно с прилежащия им лист, но внимавайте да са напълно разтворени, но не и прецъфтели, тъй като тогава губят част от качествата си. Старайте се и да не ги смачкате. Можете лесно да ги изсушите, ако ги разпръснете по вестник на проветриво и сенчесто място. Когато дръжките започнат да се чупят, липата е готова да бъде прибрана в книжен плик и съхранена за цяла година напред.

За какво е полезна?

LIPA shutterstock_129258965_450x338
Липата се използва не само като ароматна напитка, но и във фармацевтиката – веществата, които се съдържат в малките жълти цветчета, я правят изключително полезна при ред здравословни проблеми. Тя е богата на витамин А и С, глюкозиди, танини, захари и др. През зимата често се използва за засилване на имунната система. Тя намалява риска от простудни заболявания и помага при заболявания на горната част на дихателната система – ангина, фарингит, ларингит, бронхит и пневмония. Освен това влияе благоприятно и на нервната система, като намалява главоболието и световъртежа и облекчава невротичните състояния. Може да се използва и за успокояване на коремни и чревни спазми и за облекчаване на заболявания на пикочните пътища и бъбреците. Външно се прилага за лекуване на рани, изгаряния, обриви, ставни болки.

Как да я използваме?

237542_lipa-lipovy-caj-lipa-lipovy-kvet
Запарката от липа се приготвя, като една лъжица цвят се запари с 250 мл гореща вода за около 20 минути. Можем да пием от този чай при настинки, хрема, кашлица, спазми в корема и проблеми с бъбреците. Вечер можем да сложим и лъжица мед и да си осигурим спокоен нощен сън.
Благоуханната течност може да се използва и за гаргара, която облекчава възпаления на зъбите, венците и гърлото. Това лечение е особено подходящо за бременни жени и кърмачки, които не могат да употребяват силни лекарства.
В същата пропорция може да се направи и баня, която ще облекчи сърбежите, раните и изгарянията по кожата.

Бюлетин