Най-популярните митове за здравето

Правилата за доброто здраве са навсякъде – от честото къпане през храненето със свежи зеленчуци и плодове до следенето на консумацията на хляб. И докато мотивацията за правилното функциониране на организма ни действително ни кара да се доверяваме на куп ограничения, се оказва, че част от разпространените вярвания не са нищо друго, освен просто митове. Ето и кои са най-популярните здравословни заблуди.

Пресни плодове и зеленчуци вместо замразени – истината всъщност е, че ако условията за съхранение са били спазени и замразените продукти вече не са били размразявани, то те по нищо не отстъпват като качества на свежите плодове и зеленчуци. Витамините в тях са съхранени и то далеч по-сигурно в сравнение с портокалите или бананите, които са пътували до страната ни от Африка например (по пътя губят част от полезните си вещества). fruits

Хлябът води до излишно тегло – запознайте се с поредния мит. В 100 гр. хляб има едва 235 калории и то от от жизненоважните за организма въглехидрати. В състава му отсъстват мазнини, за сметка на това е богат на много полезния витамин B. В пълнозърнестия хляб пък има целулоза, която подпомага работата на стомашно-чревния тракт. Всъщност пълнеем не от консумацията на хляб, а от продуктите, с които го съчетаваме – масло, колбас и т.н.

От хапване вечер се затлъстява – разпространените твърдения са, че последният прием на храна трябва да е два часа преди лягане. Истината е, че можете да похапнете и по-късно, но с две условия – не трябва това да е първото ви хранене за деня и да не консумирате въглехидрати, а по-скоро нещо леко като месо или риба със салата.
eating-at-night
Най-доброто време за бягане е сутрин – при ранните занимания със спорт организмът още не се е „събудил“ и рискът за травми е далеч по-висок. При сутрешното бягане скача твърде много и кръвното налягане, което се отразява негативно дори и на най-здравата сърдечно-съдова система.

Взимането на чест душ е полезно – всъщност твърде честото къпане нарушава киселинно-алкалния баланс на кожата, изсушава я и руши природната й мазнина, която ни пази от бактериални инфекции. По последните съвети на дерматолозите, дори и взимане на душ два пъти седмично е напълно достатъчно.

Чаша вино на ден е полезна – твърде спорно твърдение. Някои кардиолози твърдят, че про честата консумация на този вид алкохол се забавя образуването на плаки в коронарните артерии, но реално нито едно по-значимо изследване не е доказало напълно подобна теза. За сметка на това е факт, че алкохолът, дори и по 100 гр. дневно (без значение дали е концентрат или вино), се отразява зле на черния ни дроб.

Шоколадът разваля зъбите и кожата – нищо подобно! В любимия ни десерт има витамини от група B, желязо, калций – все вещества важни за добрия вид на кожата и за здравите зъби. Освен това, какаото, от което се прави шоколадът, е страхотно средство за укрепване на зъбния емайл. То съдържа вещества, които потискат въздействието на микроорганизмите, образуващи зъбен камък. chocolate-cake

Нужно е да мием зъбите след всяко хранене – истината е, че е добре да го правим два пъти на ден и то с мека четка и паста без абразивни частици, за да не изтъркаме зъбния емайл. А честото измиване травмира венците и води до малки ранички, през които чрез кръвта проникват бактерии и провокират сърдечни заболявания. Именно за това е добре хората над 40 години да ограничат миенето на зъби до веднъж дневно.

Нуждаем се от 8-9 часа сън на денонощие – всъщност за нормалното функциониране на организма са нужни седем часа, но за сметка на това пълноценни. И е добре сънят да бъде разбит на порции – шест часа през нощта и един следобед (между два и пет). Това ще ви възстанови както физически, така и психически.

Бюлетин