Най- честите грешки при смяната на професията

Новото начало е нещо хубаво, поне на теория или в случаите, когато не ни се налага всяка седмица да търсим ново начало. Да, промяната на професията понякога е наложителна, особено когато е изцяло съобразена с нуждите ни, ценностната ни система или най-честия мотив в България – финансовата страна.
И все пак, много от нас приемат предизвикателството, без дори да се замислят дали всъщност имат нужда от него и дали ще съумеят да се справят, предизвиквайки по този начин пълен хаос в живота си. Да видим кои са най-честите грешки, които допускаме, решавайки да сменим професията си.
Бягате от разочарованието – съжаляваме, че трябва да ви го кажем, но сигурни ли сте от какво точно бягате?! Защото обикновено бягството не води до нищо положително. Не харесвате шефа си, не харесвате колегите, имате твърде много ангажименти, искате повече време за себе си. Ако това са мотивите ви, то в най-скоро може да ви се наложи отново да четете тази статия и този абзац отново да звучи толкова познато…

i34666_w668

Доказано е, че ако човек харесва това, което прави, той започва да се интересува все повече от възможностите за развитие, да подобрява компетентността си и някак неусетно се оказва, че всъщност тези по-горе са доста симпатични и разбрани хора. Запомнете – правилният мотив е всичко. Затова преди да напуснете, замислете се дали имате смислена причина да го правите. 
Нямате реална идея за новата си кариера
– в 90% от случаите, в които човек напуска една работа по най-бързия начин, за да се озове в друга, той се оказва неподготвен за това, което го чака. Много хора не разбират същността на новата си кариера и не се замислят дали имат нужния талант, подготовка, знания и възможности да се справят с предизвикателството. А ако това, с което се сблъскат, се окаже далеч от „мечтаната професия“, то рано или късно ще се наложи да поставят добре познатото „ново начало“. 
Нямате финансов план за прехода
– винаги имате „резервен план“, поне що се отнася до финансовото ви благосъстояние. Винаги съществува реален риск да се окажете в „задънена улица“, така че е най-добре „добре да си направите сметките“ (разбирайте го съвсем буквално), за да не се окаже, че по време на промяната или след нея, сте дори по-зле откъм средства, отколкото преди това.

i34669_w668

Нямате нужното търпение – „вече имате диплома?! Страхотно, готови сме да ви назначим за изпълнителен директор“! Не звучи особено сериозно, нали?! За всичко се иска търпение и това важи в пълна степен и за успешната кариера. Професионалната йерархия се катери бавно и методично и съвсем няма да е случайно, ако в първо време работата не ви удовлетворява особено. Спокойно, ще „берете плодовете по-късно“, но все пак, не забравяйте, че и никой няма да ви повиши, ако и вие самите не сте достатъчно амбициозни и не го показвате. Съчетанието от двете със сигурност ще ви гарантира успех.
Не обичате това, което правите
– ако трябва да изберем едно нещо от тази статия, което да запомните, то това ще е именно този абзац. Най-важното, запомнете, най-важното е да обичате професията си. Дали ще преподавате, снимате филми, пишете книги, правите компютърни програми или просто берете домати, не изпитвате ли удоволствие от работата си, никога няма да се чувствате успели. Затова преди въобще да започнете да четете този материал, отделете няколко минути да потърсите своето призвание. Убедени сме, че има нещо, в което сте най-добър, важното е да го откриете.