10 здравословни причини да пием бира

Какво по-хубаво от това да съчетаеш приятното с полезното? Когато говорим за любимата напитка на много хора – бирата, нещата стоят точно така.

Алкохолното питие безспорно е едно от най-предпочитаните, особено в сезона на големите горещини, а освен това то е изключително полезно за целия организъм. В пенливата напитка се съдържат над 30 вида минерали и микроелементи, а благодарение на растителните и млечните киселини тя подпомага храносмилането и работата на червата.

Според някои специалисти, като д-р Къртис Елисън от Бостънския университет, бирата трябва да се приема не само редовно, а всеки ден. Затова нека вдигнем една наздравица и да се запознаем с най-големите й ползи за здравето и красотата…

бира 2

Тя е афродизиак 

Според чешки специалисти пенливото питие е най-добрият естествен стимулатор на мъжката потентност. То помага на господата да се представят по-добре в леглото и да се радват на пълноценен сексуален живот. Условието обаче е да се консумира всеки ден – нещо, което представителите на силния пол едва ли ще откажат.

Тя повишава имунитета 

Това станало ясно след изследване, в което група мъже и жени е трябвало да пият бира редовно в продължение на 30 дни. Оказало се, че след това показателите на имунната им система са се подобрили значително, особено при жените.

Тя ни помага да поддържаме форма 

Въпреки че малцовата напитка е известна с прозвището „течният хляб“, всъщност в 500 мл от нея се съдържат по-малко калории, отколкото в 2 филии от тестеното изкушение. Тя помага на организма и да се прочисти от натрупаните токсини и излишните течности, а теорията за биреното коремче е просто мит. То се дължи предимно на гарнитурата, с която се приема напитката.

Бирата прави кожата по-красива 

Благодарение на коктейла от витамини, минирали и биоактивни съставки, това питие има способността да подмладява, намалявайки и предотвратявайки бръчките. В него се съдържа голямо количество цинк, което спомага за справянето с проблемната кожа, страдаща от акне, а основната му съставка – хмелът, е естествен антиоксидант.

Тя е полезна за косата 

Още от времето на нашите баби се знае, че малцовата напитка има способността да придава повече блясък на косъма и да го заздравява. Ето защо и до днес тази съставка се използва в козметиката и в домашните рецепти за красота. Най-лесният начин и вие да я приложите е като нанесете бира директно в корените на косата и по дължината й. Достатъчни са 10-20 минути преди да изплакнете, за да се радвате на добър резултат.

бира 1

Тя се отразява добре на бъбреците 

Ако всеки ден се приема половин литър бира, то рискът от образуване на камъни в този орган от човешкото тяло намалява с цели 62%. За сравнение процентът при същото количество вода е 40%, при кафе 25%, а при чай е най-висок – 70%.

Тя ни прави по-умни 

Всъщност, бирата повишава креативността и това е доказано със специален опит, направен сред 40 мъже. Те имали за задача да гледат филм и едновременно с това да решават кръстословици. Оказало се, че тези, които консумират и алкохолната напитка, успяват да намерят отговорите по-бързо.

Тя хидратира чудесно 

Проучване на испански специалисти установило, че когато организмът е обезводнен след спорт, една халба от пенливото питие хидратира по-добре, отколкото приема на вода. Така че през горещите летни дни спокойно можем да наблягаме на бирата, без да прекаляваме, разбира се. Препоръчително е да не се пие повече от 700 мл.

Тя действа добре при високо кръвно налягане 

Хората, които страдат от хипертония, могат да залагат по-често на малцовата напитка, но умерено. Доказано е, че тя е много по-добър алкохолен вариант в сравнение с виното или коктейлите.

Тя ни прави по-щастливи 

В случая не става дума само за алкохолното опиянение, което може да създаде бирата. Хмелът, който се съдържа в нея, има способността да стимулира производството на ендорфин в организма, а това неминуемо води до подобряване на настроението.