Природни средства срещу безсъние

i33981_w668

Безсънието е проблем, който засяга все повече и повече хора – дали заради стреса в офиса или заради личен емоционален проблем.
Каквото и да е довело до него обаче, то е сериозен удар за доброто ни здравословно състояние и трябва да вземем спешни мерки за пълноценна почивка, която да не се отрази на качеството ни на живот. Съществуват няколко начина да се справим с безсънието, но все пак ще се опитаме да ви предложим природни средства, които не включват крайния метод за лечение – лекарствата.

i33980_w668

Билков чай – чаша топъл билков чай с лъжичка мед преди лягане почти винаги помага за по-добро качество на съня. На запад е особено разпространен този от калифорнийски мак, който помага за отпускане и премахва усещането за тревожност, но у нас можем по-скоро да препоръчаме маточина или лайка.
Тинктура от билки
– ако нямате желание да пиете чай, можете да го заместите, като в чаша вода разтворите няколко капки от подходящата билка – в този случай, удачни са пасифлората, валериан и магнолия.
Масло от лавандула – преди да се мушнете в леглото, намажете слепоочията с масло от лавандула, като повтаряте процедурата в продължение на две седмици.
Ябълков оцет с мед – още едно полезно средство, което се консумира директно преди сън. В чаена чаша, пълна с мед, се добавят три чаени лъжички оцет. От сместа хапвате по две лъжички, а ако сте в твърде възбудимо и емоционално състояние, може и да удвоите дозата.

i33978_w668

Вечеря с бобови храни – въпреки, че не се препоръчват директно преди лягане, то няколко часа преди сън, можете да хапнете всякакви варианти на бобовите храни – зрял боб, грах, леща и т.н.
Консумация на орехи – не пропускайте редовно да набавяте организма с полезни мазнини. Орехите помагат за нормализирането на нервната система, стимулират мозъчната дейност, облекчават мигрената, премахват стреса и помагат за по-добра концентрация. Особено ефикасни са срещу безсъние заради съдържанието на мелатонин, който помага да заспим по-лесно.

i33979_w668

Бюлетин