С плодове и зеленчуци няма да отслабнете!

Плодовете и зеленчуците трябва да са една голяма и задължителна част от здравословното ни меню и това е безспорен факт. Много важно е обаче да не очакваме от консумацията им резултат, който няма как да постигнем.

Защо казваме това? За да оборим един, съществуващ от дълги години мит, че плодовете ще ни помогнат да свалим килограми и да се сдобием с мечтаната фигура.

 

Защо плодовете не се препоръчват в диети? 

Въпреки полезните си качества, повечето плодове съдържат в голямо количество „фруктоза“ или т. нар. „плодова захар“, която е с висока калоричност и по никакъв начин не влияе положително в аспект отслабване.

fruit-only-diet

Много от нас правят грешката да минат на плодова диета, която включва различни разновидности, надявайки се с подобен режим да влязат в норма. И тук идва разковничето, като според много диетолози, всъщност е далеч по-добре консумацията на плодовете да се случва до 18:00 часа вечерта, за да може организмът да преработи калориите до преди лягане.

 

Решението – физическа активност 

До същото заключение наскоро достигнаха и учени от Университета на Алабама, които публикуваха резултатите от изследването си в American Journal of Clinical Nutrition. Те са категорични, че нито плодова, нито зеленчукова диета биха насърчили загуба на тегло.

Travel-Fitness-Fit-Fathers-Jump-Rope-Bose

Най-сигурният начин да се случи това е на първо място, да намалите значително приеманите до момента калории на дневна база, а второ – да ги съчетаете с повишена физическа активност.

Разбира се, тук отново ще уточним, че говорим единствено за вариант, при който искате да отслабнете, защото сами по себе си и плодовете, и зеленчуците, са храна, която е задължителна и неотменна част от режима ни поради редицата здравословни ползи, които ни носи.

Бюлетин