Кои са виновниците за мигрената?

Една от най-често срещаните диагнози в ежедневието е главоболието. Но докато то може да се дължи на редица причини – от нервно напрежение през необходимост от диоптър до проблеми с нервни окончания, то това, за което рядко се досещаме (или просто не знаем) е, че и храната може да доведе до подобни физически проблеми.

Според изследвания, подобно състояние би могло да е резултат и от непоносимост на организма ни към дадени храни и продукти и съдържащите с тях съставки. Да видим кои са най-често срещаните заподозряни, според специалистите.

Краве мляко, краве сирене и кашкавал – според проучвания, са „виновни“ за главоболието ни в 30% от случаите. Причината е във веществото „тирамин“ (производно на аминокиселината „тирозин“), което провокира пристъпи на мигрена.

Шоколад – и тук основният проблем в тирамина, който се среща също така и в орехите. Ако се доверим на учените, биоактивните амини в шоколада водят до осезаемо главоболие, когато прекалим с любимото лакомство. Можем да посочим и, че то е една от трите основни причини за мигрена при децата, така че се опитвайте да го ограничите в менюто им.vinovnic-za-migrenata

Бързи месни продукти – говорейки за преработени храни като шунка, кремвирши, сухи салами, е добре да знаем, че съдържащият се в тях хистамин е в доста високи количества. Като цяло това е вещество, което повишава имунитета на организма, но когато надвиши определени норми, може да доведе до пристъпи на силни остри болки в главата. Освен това, в тях преобладават и нитрати, които също са вредни за здравето.

Кафе и кока (пепси) кола – „виновникът“ тук е ясен. В умерени количества кофеинът стимулира мозъка и ни зарежда с енергия. Прекомерната употреба обаче води до главоболие в над 90% от случаите.

Портокали, лимони, грейпфрути – всички плодове, които са с високо съдържание на аскорбинова киселина могат да окажат негативно влияние върху организма при хора с алергии. По принцип витамин C е полезен, тъй като повишава имунитета и помага да се преборим с различните вирусни инфекции. Ако обаче страдаме от алергии, голямото количество от киселината предизвиква болки в главата.

Бюлетин