Антишопинг съвети

Излиза че, всяка четвърта жена има психическа зависимост от ходене по магазините и харчи пари на вятъра. Според нас обаче, статистиката не е вярна и броят им е много повече. Специалистите пък обявиха проблема не за финансов, а за психически, и то от тежката категория – за тях той е признак за тежка невроза.

Ходенето по магазините, или по мъките всъщност, не е каприз и може да доведе до сериозни нервни разстройства, а оттам – и до крах в отношенията с близките. Естествено, не всяка дама, която обича да пазарува, е болна.

Обикновено причините за шопинг манията се коренят в миналото. Най-често поводът за появата са строгите ограничения в детството, които въобще не е задължително да са свързани с финансови лишения. Закани от типа „няма да излезеш навън, докато не си напишеш домашното“ също могат години по-късно, когато вече сме независими, да отключат симптомите.

Обратното – стимулирането от страна на родителите със скъпи подаръци има същия ефект. Когато сме свикнали с тях, е естествено да очакваме още от същото и щом пораснем.

Някои представителки на нежния пол пък така компенсират самотата и професионалните си провали, които не се купуват. Липсата на някоя и друга топла дума или благороден жест, те заменят със скъпи и ненужни подаръчета.

12

Как да си помогнете? 

Следващия път, когато тръгнете на шопинг, излезте с празен портфейл и само пробвайте в магазините. Успеете ли, сто процента ще се почувствате горда от себе си.

Още по-добре ще е ако сте наясно какво търсите и си вземете точно толкова пари, колкото ще похарчите. Или поне приблизително. Оставете вкъщи и всички карти, за да не се изкушите на финала.

За целта обаче, първо направете една обстойна ревизия на козметиката и гардероба си, за да сте сигурни от какво се нуждаете.

Не обикаляйте сама по магазините, а с приятелка, която ще ви помогне, в случай че се колебаете. Най-добре ще е ако половинката ви прави компания – мъжете не само че не обичат да обикалят в моловете, но са и по-пестеливи и трудно харчат за „глупости“, както биха се изразили повечето от тях.

13

Решите ли веднъж завинаги да приключите с манията си, след поредния неуспешен опит, просто си наложете сами наказание. Но гледайте да го спазите.