Смути – здравословната революция

i27972_w668 (1)

Ще ни погледнете ли озадачено, ако ви попитаме знаете ли какво означава „смути“?!  Кулинарното и изключително полезно за организма ни съкровище все още не се радва на толкова огромна популярност, както сред маниаците на тема „здравословно хранене“ на запад, но бавно и сигурно започва да си пробива път и в родните географски ширини.
Нека все пак първо да разясним какво е „смути“ – шейк от зелени листа, плодове (изборът е в зависимост от сезона) и пречистена вода или казано по друг начин, невероятно съчетание от витамини, полезни омега 3 растителни протеини, хлорофил, фибри и още, и още, и още. Винаги можете да добавите и ленено семе или семена от ший, зелени подправки и т.н. 
Каква е ползата за здравето ни? 

Дори и да изключим факта, че с безценната напитка се зареждаме със солиден прилив на енергия, тя се разпрострира далеч по-широко в явните здравословни ползи за човешкия организъм, най-вече заради факта, че е богата на различни видове зеленчуци.

i27970_w668

Смутито:
– Прочиства тялото от токсини, като е идеална за кратка тридневна диета в първите дни на пролетта (ако чувствате признаци на пролетна умора, не се колебайте да заложите именно на смути)
– Регулира алкалността на кръвта и неутрализира бактериите, които виреят в кисела среда и спомагат развитието на болести
– Регулира количеството на стомашния сок
– Участват в изграждането на костите и укрепването на сърдечно-съдовата и нервната система
Вариации на „смути“ 

Най-бързият и лесен вариант – просто мятаме в шейкъра или блендера обелен банан, нарязано и обелено киви, стрък босилек, шепа спанак и чаша вода и натискаме копчето. Факт е обаче, че тук имаме безбройни рецепти, които можем да приложим – вкусни, полезни и адски здравословни.

i27969_w668

Сладко смути – 8 листа от маруля, 5 резена диня и вода
Зелено блаженство – 6 листа от маруля, чаша червено грозде, портокал, банан и 2 чаши вода
Солено смути – 5 листа от къдраво зеле, 1/4 авокадо, 3 скилидки чесън, сок от половин лайм, 2 домата, 1/2 чаена лъжичка хималайска сол и 2 чаши вода

 

 

 

Бюлетин