Божичко, обичам живота!

В живота има моменти, когато сякаш от нищото ни обхваща тъгата и носталгията и усмивката трудно се качва на лицето. А не е да нямаме желание, просто чувството, че нищо не е както трябва, доминиращо преобладава и не ни позволява да се насладим на слънцето или красивата гледка пред очите.
Но тъй като вярваме, че добре познавате подобно усещане, ще минем в другия аспект на ситуацията, предлагайки ви няколко доказани методи как да върнете доброто настроение. Те са лесни и ни позволяват да си припомним, че щастието е въпрос на личен избор и че няма нищо по-вдъхновяващо от малките неща в живота.

%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%bc-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-3
Прелистете няколко стари снимки
 – ще отречете ли, че да си припомниш усещането от хубавите мигове, независимо дали говорим за детството или любимата ваканция, винаги е толкова, толкова приятно?! Според статистиката, това ще ви направи по-щастливи дори от парченце шоколад.

Вдишвайте успокояващи аромати – лично ние винаги сме успявали да релаксираме с помощта на нежни ароматни свещи, но вие спокойно можете да заложите и на вана с ароматни соли или пък етерично масло върху кожата, въпрос на личен избор. Също както и предпочитания аромат, разбира се.

Насладете се на слънчевата светлина – слънцето е сред най-добрите средства за прекрасно настроение. Затова веднага щом станете, дръпнете пердетата, отворете и пуснете лъчите в стаята. Според наскоро проведено австрийско изследване, ако се събуждате по този начин, ще сте усмихнати и щастливи през целия ден.

Разходете се – за съжаление, ежедневието често ни закотвя на стол и бюро, на които прекарваме поне осем часа. Ако това е съчетано с обстоятелства като офис без прозорци или въобще в тъмно помещение, наваксвайте като редовно се разхождате навън. Доказано е, че дори два-три пъти да избягате на кратка разходка, светлината ще повиши продуктивността ви и концентрацията ви.

%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%bc-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-2
Избягайте от хаоса
 – любопитно е, че разхвърляната стая, бюро или какъвто и да е безпорядък подсъзнателно пречат и дразнят човек, защото го натоварват с усещането, че не е успял да се справи с ангажиментите и се е провалил. За това, за да избягате от него, подредете или поне поддържайте илюзията, че всичко е в ред.

Шопинг терапия – може да не е особено здравословно от финансова гледна точка, но пък е точно обратното от емоционална. Психолозите разкриват, че похарчените пари винаги носят настроение, но пък съветват да ги давате не за предмети, а за преживявания като например концерт, кино, вечеря и т.н.

Усмихнете се – не ви се усмихва?! Ами излъжете се. Доказано е, че дори и само да се правите на щастливи, това постепенно ще ви накара да се почувствате по този начин. А и физически, мускулните промени, свързани със смеха и усмивката по лицето повишават това чувство.

Общувайте с позитивни хора – социализацията има своя позитивен ефект, но когато общувате с личности, които носят доброто настроение, то много често еуфорията им заразява и околните. Според специалистите, ако често отделяте време за компанията на подобни хора, шансът постепенно да заприличате на тях, е много голям.

%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%bc-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-4
Направете нещо добро
 – вярвате или не, когато вършите добро и то, без да търсите отплата, то всъщност това ви се отплаща в емоционален план, защото се чувствате добре и повишавате самооценката си. Това е и причината доброволците всъщност да са по-щастливи от останалите.

Нарежете зеленчуците – сега ще попитате „това пък откъде дойде“?! Любопитната техника е дело на известния психолог, д-р Андрю Уейл, който след един стресиращ ден, се прибрал и започнал да реже салата. Откритието било, че когато режеш зеленчуци и създаваш нещо хубаво, това неутрализира негативното психическо състояние. Разбира се, той съчетава този метод с йога, медитация и физически упражнения, но защо пък не?!

Бюлетин