5 билки с невероятни лечебни свойства

Във време, в което динамиката на живота ни кара непрестанно да се обръщаме за помощ към лекарствата, фармацевтичната индустрия процъфтява с невероятно бързи темпове. Покрай различните подобни възможности обаче, сякаш забравихме, че преди век например, дедите ни са се радвали на далеч по-сериозно дълголетие и отлично физическо здраве, възползвайки се от това, с което ни е дарила природата.

Забравихме, че правилното функциониране на организма се дължи както на медицинското обслужване, така и на средата ни на живот и физическата активност. В този смисъл, хората в отдалечените от градовете райони неслучайно залагат на лечебната сила на билките. Много от тях се използват срещу различни здравословни проблеми, като е доказано, че действително са изключително ефективни.

Сред тях са и т.н. „адаптогени“, които са естествени средства за повишаване на имунитета и стимулатори за по-лесно адаптиране към различните условия. Днес ще ви разкажем повече за петте от тях, за които считаме, че са с най-голяма лечебна сила.

 

Свещен босилек (Ocimum sanctum)

ocimum-sanctum-basilic-sacré-graines

 

Той притежава антиоксидантни качества, като чрез тях предпазва организма от вредното действие на свободните радикали, забавяйки естествения процес на остаряване. Укрепва имунната система, има и явно антисептично и противовъзпалително действие.

Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания и диабет. Предлага се и в аптеките като хранителна добавка (тук е любопитно, че се счита за отлична алтернатива и на медицинската марихуана).

Задължително обаче правете разлика между него и обикновения босилек, който също има своите безспорни качества – тонизиращо въздействие и ефектно лекарство срещу заболявания на стомаха, бронхиална астма и дори депресия. Можете да го пиете на отвара – от 1-2 ч.л. билка, които запарвате в 250 мл вода. Използвайте го и при възпаление на гърлото.

 

Рейши (ганодерма)

ganoderma

На старите билкари вероятно е позната и като „гъба на безсмъртието“. Подобрява имунитета, дарява с приток на енергия, а заради естествените си антибактериални свойства се използва като антибиотик.

В традиционната китайска медицина се използва за лечение на пет основни органа – сърце, бял дроб, черен дроб, панкреас и бъбрек. Ако сте познавачи, няма какво да ви обясняваме, ако не сте – има я у нас и под формата на таблетки, сироп и прахове.

 

Женшен

ginseng

Eкзотичното растение е сред най-популярните билки в цял свят. Счита се, че засилва както енергията, така и потентността, също така и че удължава живота.

Изследванията са доказали, че е перфектно средство за успокояване на централната нервна система и устойчивостта при стрес, че намалява физическата и умствена умора.

От корена му се приготвят течен екстракт, таблетки и спиртен извлек, които се продават в аптеките. В домашни условия пък, можете да го запарите – 1/2 ч.л. ситно стрити корени се заливат с 250 мл вряща вода.

 

Градински чай

gradinski-chay_261

Eдна от най-достъпните билки в България, позната още и като Салвия, е отличен вариант както за подсилване на имунната система, така и за подобряване на кръвообръщението. В по-напреднала възраст на пациента, се препоръчва и за възстановяване на паметта.

Гаргара от отвара с градински чай (1.с.л. се залива с чаша вряща вода, запарва се 20 минути и се прецежда) помага при болки в гърлото, ангина, инфекция на венците и дори афти. Поради успокояващото си действие, помага и за по-добър сън, а при дамите – при оплаквания през менопаузата.

 

Астрагал

Astragalus

Макар и не толкова популярно у нас, това е едно от най-ценните растения в китайската медицина. Причината е, че има способността да забавя стареенето, да подсилва имунната система и даже се препоръчва при онкологични заболявания.

Коренът на силата, както го наричат, помага и при сърдечни проблеми, сезонни алергии и хронична умора. Прилага се както под форма на тоник, така и като таблетки или капсули с екстракт.

Бюлетин