Любовната зависимост

Как да различим истинските чувства от болестното състояние?

i26440_w668

Любовната зависимост не е нищо друго освен болест. А един от основните проблеми е, че е изключително трудно да я различим от самата любов. Това е особено често срещано явление при хора, които страдат от липсата на общуване и са явно самотни, като по тази причина често бъркат двете емоции.

Признаците
Ако изпаднем в чувство на любовна зависимост, често преминаваме в едната или другата крайност. Започвате да следите обекта на чувствата си, да му звъните постоянно по телефона, да го разпитвате къде и с кого е бил. Не забравяйте, че любовта не означава двете страни да са постоянно заедно като „вързани“, напротив – при нея всеки има своята независимост и това не му пречи да обича. Именно от подобно поведение като горепосоченото, се стига до разочарованието, отчаянието и мисълта, че това е единственият човек за вас. Това в крайна сметка води и до обсебваща мания.

i26442_w668

Как да ги различим? 
На първо място трябва да се успокоим и да помислим обективно над обекта на чувствата си. Основният фактор при любовта е, че тя изпълва дните ни с позитивно усещане. Чувстваме се щастливи, защитени, уверени в себе си и във възможностите си. Точно обратното се получава при зависимостта – ако емоцията към въпросната личност ви носи не радост, а страх, болка, тъга, сте далеч от истината.
Вместо това непрекъснато се боите да не го/я изгубите, обвинявате се, че сте недостойни за обичта му/я и се стремите да се промените. Пак ще го кажем – истинската любов е взаимно чувство, което носи щастие и усмивки и на двете страни, позитивност, постоянство и сигурност. Страховете и мъката нямат място в истинската връзка между двама души.

i26443_w668

Къде е проблемът?
Според психолозите, той се корени още в детството ни. Причината е, че в годините, в които е трябвало да ни научат да бъдем независими, това така и не се е случило. Изграждането на силна и независима личност не е лесен процес, но е отговорност на всички родители. И ако сме позволили друг да управлява живота ни далеч след пълнолетие, да не поемаме отговорност за постъпките си и да чакаме „мама или тате“ да ни посочват правилното решение, това се случва и в бъдещето. В такъв случай и като възрастни ще търсим някой, който да направлява основната посока на дните ни. Подобен фокус в отношенията е немислим, защото очакванията, които зависимата личност стоварва върху обекта на чувствата си няма как да развият любовта, точно обратното – ще я разрушат. Истинската любов е изградена върху щастието и независимостта на двете страни – само тогава се стига до нужния баланс, който предопределя и здравословните отношения в бъдеще.