В легло с домашния любимец?

Домашният любимец предразполага към обожание – и то до степен, в която често сме склонни да го гушнем в собственото си легло, докато заспиваме, топлейки се един в друг.

dog

Вероятно ще кажете, че това важи само за котките, но истината е, че съвсем не са рядкост и случаите, в които пускаме под юргана и кучето си. Дали обаче това е добра идея от здравословна гледна точка?

Изследванията показват, че макар прихващането на болест от домашния любимец да не е често явление, то рискът съществува – около 60% от всички човешки патогени са предадени именно от животно, а над 100 от общо 250 зоонози (заболявания, предаващи се от животни на хора) идват от опитомени такива.

Какви болести, какви пет лева, я дай една гушка...
Какви болести, какви пет лева, я дай една гушка…

Особено уязвими в тези случаи са малките деца и възрастните хора, чиято имунна система не е толкова силна, за да реагира достатъчно на евентуалната зараза.

И тъй като вярваме, че много от вас ще продължат да гушкат писаната нощем, ще добавим, че 10% от собствениците на домашни животни имат проблеми със съня, причинени именно от тях. Сред най-честите причини са скитането нощем, скимтенето и медицинските им нужди.