Генетика и килограми

Пълнеенето при всеки е различно – някои качват килограми в областта на ханша и бедрата, други пълнеят видимо в лицето, а трети изобщо не могат да наддадат, дори да искат. Оказва се, че всичко това дължим на наследствеността. Генетичната програма определя на кои места и в какво количество ще се натрупват излишните мастни наслоявания в организма. Според Роналд Кан, ръководител на изследване от Harvard Medical School, генетичната програма на организма определя до голяма степен фигурата и е отговорна за теглото.

Учени започнали да изследват мастна тъкан за наличие на склонност към пълнеене и се натъкнали на интересна закономерност. Те определили 12 гена, които влияят върху различните места в организма, където се натрупват мазнини. Матиас Блум и Стефания Гесте от Лайпцигския университет пък провели изследване за наличието на такива гени както при хора с нормално, така и с наднормено тегло. В хода на изследването те са наблюдавали и подкожните и вътрешните мазнини.

Според изследователите излишното тегло и разпределението на мазнините в организма сигнализират за риска с времето да се развие диабет или някакво заболяване на сърдечно-съдовата система.

„Резултатите от нашето изследване помагат да се разбере как се появява излишното тегло“, твърди Матиас Блум. С новите знания в тази област науката получава нови отправни точки в терапията на наднорменото тегло. Изследователят подчертава, че от 60 до 70% от населението имат генетически профил, който подпомага качването на килограми.

Бюлетин