Как да подсилим имунитета на децата?

Децата са по-склонни да развият заболяване на дихателната система от възрастните. При тях често срещани усложнения след грип са хремите, синузита, бронхита, ларингита, трахеита, фарингита и бронхопневмонията. Всички тези състояния водят до затруднено дишане, а инхалацията е най-доброто лечение, тъй като увеличава кръвоснабдяването и затопля лигавицата. В резултат на тези инхалации детето по-лесно започва да отделя храчки, тъй като секретите се втечняват.

Когато за лечебни инхалации се приложи солна терапия в контролирана среда, резултатите върху малките деца са впечатляващи. Независимо колко упорити и продължителни са били здравословните им проблеми, те успяват да изградят по-силен имунитет и да се справят с възпалението.

Какво представлява солната терапия?

Солната терапия действа не само имуноукрепващо и противовъзпалително, но и антибактериално и противогъбично. Солта създава изключително стерилна среда, която унищожава болестотворните микроби и техния ефект.

Въпреки че е възможно да правите локални солени компреси у дома, терапията в солна стая е далеч по-ефективна. Малчуганите влизат за 30 минути в стая, където са заобиколени от сол и дори могат да играят с нея с предоставените кофички и лопатки, докато вдишват солните изпарения. Въздухът, който се впръсква в солната стая, съдържа фини солни частици, които попадат в дихателната система, лекуват възпаленията и отпушват дихателните пътища.

Специфичното за солните стаи е наличието на терапевтичен микроклимат, който създава условия, близки до тези на морския бряг, солните пещери и боровите гори. Температурата в стаята по време на терапията е около 20- 22 градуса, ето защо повечето родители предпочитат да оставят децата по-леко облечени, за да им помогна да поемат солта и през кожата. Влажността в помещението е между 50 и 60%.

Тази терапия е напълно безопасна и неинвазивна. Може да се прилага върху хора от всички възрасти, като минималната възраст е шест месеца. Не съществуват странични ефекти или рискове за здравето при провеждането на солната терапия. Нещо повече, с нейна помощ можете да избегнете включването на редица медикаменти в лечението.

Какво лекува солната терапия?

Освен горепосочените дихателни проблеми, солната инхалация помага и за лекуването на много други състояния. Сред тях са кожни проблеми, преумора, инфекциите на ушите, носа и гърлото. Тя предпазва от грип, тъй като засилва съпротивлението на белите дробове срещу вирусните атаки. В резултат на това подобрява работата на белите дробове, облекчава дишането и намалява необходимостта от антибиотици и инхалатори. Справя се ефективно с остатъчната кашлица и кихането. Солната терапия укрепва не само имунитета, но и нервната система и подобрява качеството на живот и общото здравословно състояние. След проведени тестове става ясно, че такава терапия увеличава дори и спортните постижения.

За да бъде ефективна, обаче, е необходимо да извършите пълния курс от 15 процедури. При лечението на хронични заболявания или при често боледуване, е възможно да се наложи да посещавате солната стая от 20 до 30 пъти, за да получите траен ефект.

Въпреки че е трудно да намалите вредното влияние на околната среда, замърсения въздух в градовете, предавателите и електроуредите, които постоянно ни зареждат с положителни йони и водят до преумора, стрес, раздразнение, предразположение към различни болести, благодарение на солната терапия, която включва отрицателно заредени йони, можете значително да намалим вредния ефект, на който сте подложени и вие, и децата ви. Солната стая ви дава предимството да се лекувате едновременно с децата си, тъй като е задължително те да са придружени от възрастен, който да ги наблюдава по време на процедурите.

Единствените противопоказания за посещението на солната стая са острата фаза на бронхит или ринит, както и високата температура.

Йога за деца – защо не?

Друг начин да укрепите здравословно и физически вашите мъници, е да ги запишете на йога за деца. Щадящите йога упражненията не само подобряват физическото здраве, засилват гъвкавостта, координацията и фината моторика, но и подпомагат концентрацията на вниманието, контрола над емоциите и подобрява учебните постижения. Йогата е особено полезна за деца със специални нужди, като аутисти, хиперактивни и други.

Бюлетин