История на красивата усмивка

Една от най-перфектните двойки по отношение на хигиената е „четка за зъби и паста“. Тайната на красивата усмивка датира от много, много години – почти два милиона години назад, когато хората са чистели зъбите си с трева.

усмивка 1

История на четката

Благородната кауза за хигиена на устната кухина започва с почистването на зъбите с трева, като се променя едва след появата на новата ера в Древен Египет, Вавилон, Индия, Гърция и Римската империя, където са разпространени методи за почистване с остри дървени клечки.

Реалният прототип на съвременната четка е от 1498 г. и се появява в Китай, но се доближава до настоящия си вид едва в Средновековна Европа, където я правят от конски косми и дръжка от слонова кост.

Безспорно най-впечатляващото постижение е разработването на електрическия вариант. Реално, идеята е предложена през 1880 г., но първият модел идва на бял свят чак след Втората световна война. Оттук насетне е тотален бум – само от 1963 до 1998 г. са патентовани повече от 3000 различни четки – и ръчни, и електрически.

паста за зъби

История на пастата 

Египтяните произвеждат и първия вариант на пастата за зъби – от пепел, пемза и оцет. По-късно гърците я модифицират със смес от пепел, черупки от стриди, вълна и морска вода. В края на XVIII век британците доразвиват идеята с фини абразивни частици, глицерин и аромати.

През XIX век стартира ерата на желираната паста, а през миналия век се появяват и сложни химически съединения за противовъзпалително, освежаващо избелване на зъбите. След 50-те години, в рецептата вече се добавя и флуор.

усмивка 2

А днес 

Настоящият усъвършенстван вариант на четката за зъби са модерни, мултифункционални джаджи, които надхвърлят далеч като функционалност предшествениците си. Козината с електрическите четки с иновативна 3D технология прави до 40 000 пулсиращи и 8800 бутални ротационни движения в минута.

Дали обаче ще използвате такъв тип или обикновена четка, е въпрос на личен избор, важното е единствено хигиената за устната кухина да е сред основните ви приоритети. А след това просто се усмихнете.