Трите НЕ-та на щастливите хора

Фразата от „Ана Каренина“, че всички щастливи семейства си приличат, но нещастните, са нещастни посвоему, помня от много години. Като се замисля, май от повече от две десетилетия. Напоследък обаче ме занимава повече темата за щастието поединично. Защото знам, че то е въпрос на личен избор и ако си ти самият не го постигаш, няма как да го получиш чрез някой друг. Или поне не за дълго.

Щастливите хора сияят и привличат усмивки. Наслаждават се на живота, отдават му се и постигат мечтите с лекота. Те изразяват благодарност, помагат на околните и не се чувстват застрашени от конкуренция, злоба или завист. Запознати обаче твърдят, че това е така защото те никога

не се бъркат в работата на другите.

smiling-woman-with-hands-over-ears

Често причината за несигурността ни е, че сравняваме нашите вътрешни обстоятелства с видимите прояви на всички останали. Слушаме шума на света вместо себе си. Спрете сравненията! Чуйте вътрешния си глас, гледайте собствената си работа. Не позволявайте нечие невежество, негативност и драми да ви попречат да бъдете най-доброто, на което сте способни. Продължавайте да правите това, което в сърцето си знаете, че е правилно, за вас самите. Защото, когато сте концентрирани върху смислена работа и сте в мир със себе си, нищо не може да наруши спокойствието ви.

Не търсят от другите потвърждение за своята ценност.

Когато се задоволите просто да бъдете себе си, без да се сравнявате и да се състезавате с другите, всички, които си заслужава, ще ви уважават. И най-важното – вие сами ще се уважавате. Истината е, че никой няма право да ви съди. Хората може да мислят, че ви познават, но не могат да усетят какво преживявате. Те не живеят вашия живот. Затова забравете какво мислят и казват за вас. Тези, които ви приемат, са ваши приятели. Тези, които не ви приемат, са ваши учители. Важно е не какво хората мислят за вас, а какво е във вашата глава.

Не разчитат на външни хора или събития, за да бъдат щастливи.

Zoladex-Womens-Excellence

Нещастието лежи в пропастта между това, което имаме сега, и онова, от което мислим, че се нуждаем. Но истината е, че нямаме нужда да придобиваме нищо повече от това, което вече имаме. Не се нуждаем от ничие разрешение, за да бъдем щастливи. Не оставяйте щастието ви да бъде държано като заложник. Вие сте човекът, който може да го избере и да го изживее. Колкото по-скоро спрете да държите хората и нещата около себе си отговорни за вашето щастие, толкова по-щастливи ще бъдете.

Ако в момента сте нещастни, за това не е виновен друг. Поемете пълната отговорност за собственото си нещастие и веднага ще придобиете способността да се чувствате по-щастливи. Огромната част от щастието и нещастието не зависи от ситуацията, а от начина, по който гледаме на нея. Дори и нещата да не са съвършени в момента, замислете се за всичко красиво около себе си. Винаги има причина да се усмихнете.
Хайде сега, повторете си десет пъти „Аз живея с лекота!“, погледнете се в огледалото и се усмихнете, защото най-доброто предстои! Аз вярвам в това.