Как сами погубваме мечтите си

„Когато е очевидно, че мечтите ти са недостижими, не сменяй мечтите си, а подхода си“ – така е казал Конфуций преди много, много време. А сега ние ще ви кажем как да промените подхода си, за да превърнете своите стремежи в реалност. Защото мечтателите са тези, които са променили света и защото истинските мечтатели не допускат тези „незначителни“ мисли да ги спират…

1

„Мечтите и целите ми могат да почакат“ 

Да се оправдаваш, че нямаш време за мечтите си, е глупаво. Много, много глупаво. Време за важните неща винаги се намира. В един филм се казваше, че смъртта не е тъжна, тъжен е животът, който е „изживян“ по инерция. Отлагайки мечтите си, ние правим точно това – влизаме в коловоз, който ни прави мъртви отвътре. Истината е, че накрая човек съжалява повече за нещата, които не е направил, отколкото за грешките, които е допуснал. Трябва ли да чакаме до края обаче, за да го осъзнаем?

„Не съм достатъчно талантлив“ 

Даденостите са нещо прекрасно и те определено не са без значение, но не струват нищо, ако не се практикуват и развиват. Много таланти са били погребани и много хора, които не са били толкова талантливи, са успели благодарение на упоритостта и целенасочеността си. Работете и се упражнявайте повече – това е тайната, разберете го. Всеки може да се научи да свири на китара, например. Да, може и да не станете следващия Джими Хендрикс, но може да станете добър музикант.

2

„Този проблем е твърде голям, за да се реши“ 

Проблемът не е в проблема. Проблемът е в начина на мислене. Великите хора винаги са можели да виждат възможности в препятствията и това се дължи на факта, че съумяват да погледнат на ситуацията от друг ъгъл. Те търсят нестандартно решение, те разчупват нормите.

„Още не съм готов“ 

Имаме новина – никога, никога няма да бъдеш достатъчно готов. Това, което трябва да направиш, е крачка напред. После още една, после още една и още една… И когато се спънеш и паднеш, защото ти ще се спънеш и ще паднеш, приеми, че това е нормално и пак продължи напред. Ако ще падаш, поне падни напред. Няма друг начин. Нещата, които си струват, не са лесни и още по-малко удобни. Те не могат да виреят в зоната ни на комфорт.

„Аз съм провал“ 

Да грешиш, да бъдеш отхвърлян – това са неща, които са част от играта, наречена „Успешно осъществяване на мечтите“. Чрез тях получаваме най-добрите уроци, чрез тях ставаме много по-силни и много по-мъдри. Няма провал, има урок.

„Страх ме е да не стане нещо лошо“ 

Смисълът на всяка промяна, на всяко бедствие и разрушение е да направи път за нещо ново. И откъде можем да знаем дали то няма да е много по-хубаво? Дали пък ако се осмелим да разчупим статуквото, няма да открием нещо много по-добро? Истината е, че обикновено е точно така, но за да разбере, човек първо трябва да рискува.

„На него му е по-лесно, защото…“ 

Няма защото, всеки се бори със собствените си битки в живота, всеки трябва да преодолява определени препятствия. Просто, това е начин да израстваме. Отстрани нещата винаги изглеждат по-розови, но ако гледаш на там, със сигурност ще пропуснеш пътя към твоята цел.

3

„Няма за какво да бъда благодарен“ 

Всеки има избор – да се вгледа в липсите в живота си или да се съсредоточи върху това, което има. И двете неща са част от ежедневието ни и винаги ще бъде така. Ако решим да бъдем благодарни за това, което притежаваме обаче, вероятността да разберем как да го използваме, за да получим това, което нямаме, е доста, доста по-голяма.

„Имам твърде много недостатъци“ 

Осъзнавате ли, че едни от най-успешните и харизматичните хора не са не са съвършени, но имат явни недостатъци. Те не ги крият, не се срамуват от тях, а се стараят да бъдат истински. И хората ги харесват, и хората им вярват, защото срещу себе си виждат човешко същество. Това човешко същество има хубави, има и не чак толкова хубави страни – също като тях.

„Не мога да простя“ 

На себе си, на другите… Независимо каква е причината да таите обида и разочарование, трябва да разберете, че тя вреди най-много на вас. Трябва да разберете и че прошката не означава одобрение на лошите постъпки на някой друг, тя означава освобождение за вас. Ако не можеш да простиш, ти сам се вкарваш в порочен цикъл, който не води до нищо градивно.

 

Това е, приятели. Никога не забравяйте, че най-щастливите хора не притежават най-доброто. Те просто умеят да направят най-доброто от всичко, което притежават. Защото те са мечтатели, които не се страхуват да преследват целите си!