Кафе на обяд за добра визуална памет

В здравословния ефект на кафето, особено в подходящата доза, отдавна сме се уверили. Ново изследване обаче доказа, че освен всичко друго, любимата гореща напитка подобрява и визуалната памет.

В проекта на учени от университета в Балтимор се включили 73 участници, разделени на две групи – едната приемала по 200 мг. кофеин (2 чашки кафе), а другата имитация на кафе, но без какъвто и да е кофеин. На същия ден всички доброволци трябвало да разгледат поредица от снимки.
coffee
Ден по-късно двете групи получили нова поредица снимки, като сред тях имало и такива от предходната вечер, както и фотографии, сходни с тях, но с известна разлика. Абсолютно всички участници разпознали трика, но тези, които били пили кафе, открили разликите далеч по-бързо.


„Когато става дума за визуализация и откриване на сходства, мозъкът е далеч по-затруднен. Кофеинът обаче стимулира мозъчните клетки и подпомага по-ефективната му дейност“
, коментира професор Майкъл Яса, ръководител на екипа.

Колкото и странно да е пък, специалистите твърдят, че сутрешното кафе не е толкова препоръчително, колкото това, приемано на обяд. Най-доброто време за употребата му било 14 часа, тъй като в този пояс от деня човек е уморен и концентрацията му намалява.