Невен за сухи ръце

Вероятно и вие сте чували от бабите си, че невенът, освен че се развъжда лесно, лекува. Потърсихме отговор на въпроса как. Оказва се, че той е истински подарък за напуканата кожа и за сухите ръце. Можете да си приготвите маска като залеете  1ч.л. сух невен с 4 с.л. вряла вода. Оставете сместа настрани за около час. След това добавете 2 ч. л. зехтин, 1ч.л. лимонов сок  и разбъркайте добре. На финала сложете по 1 с.л. смлени овесени ядки и глина (от аптеката). Нанесете маската върху ръцете си, а след 20-30 минути измийте с топла вода.

Тоник може да си приготвите от 1 1.л мед и настойка от невен (продават я в аптеките). Разредете сместта с топла вода и всяка сутрин минавайте ръцете с нея. След това нанасете хидратиращ крем.

salve-crop

В миналото жените са си приготвяли домашен крем за ръце от невен и мас. Като се има предвид, че и двете неща са съвсем натурални, може би не е зле да изпитаме ефект аим. Разтопете на водна баня 200 г. пречистена домашна свинска мас (повечето баби не село имат) и я прецедете. Добавете шепа сухи цветове от невен и сложете да ври. Бъркайте докато маста придобие оранжевия цвят на невена. Оставете сместа да престои една нощ, на следващия ден затоплете и прецедете. За да отстраните тежкия дъх на маста, капнете 2-3 капки лавандулово масло. Използвайте крема след всяко миене на ръцете.

За да не изсъхва кожата, наблягайте нахрани, богати на витамини А, B- група и Е. В менюто ви нека редовно присъстват млякото и млечните продукти, яйца, риба, плодове  и зеленчуци, месо, мед. Дневно пийте по 2 л вода за хидратация на организма.

Бюлетин