Всичко за пълнозърнестите храни

Ако има вид храна, която да е доказано препоръчана както за доброто ни здраве, така и за красива и стегната фигура, то това безспорно е пълнозърнестата със всичките й разновидности. Тя е основен източник на енергия за организма, същевременно с това е далеч по-нискокалорична, съдържа повече влакна, с което подобрява храносмилането, както и повече минерали, витамини и протеини.

Какво е пълнозърнеста храна? 

Основната разлика е, че тя се получава от преработването на целите зърна, като така запазва същото количество и качество на хранителните вещества в тяхното естествено съотношение – нещо, което съвсем не е така при рафинирана обработка. По тази причина например пълнозърнестият хляб е богат на витамин B, минерали като калций, магнезий и калий, които организмът си набавя по трудно. Логично, редовната консумация води до понижаване на холестерола, кръвното налягане, улеснява работата на стомашно-чревния тракт и понижава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Кои зърнени култури се ползват за пълнозърнести храни? 

Основните са жито, царевица, ръж, нахут (леблебия), кестени и ориз. pulnozurnesto

Кои са видовете пълнозърнести храни? 

Това са различните видове хляб, макарони, паста (например: пълнозърнести спагети), тестени изделия във вид на сладкиши като кроасани, кифли, кекс, вафли от пресовани ядки и зърна, а също така съществуват и пълнозърнести кори за баница и дори лазаня.

Какво означават различните етикети? 

Говорейки за пълнозърнест хляб, безспорно е добре да знаем каква е разликата например между многозърнест и пълнозърнест такъв. При първия се използва брашно с всички части на зърното, докато при другия – бранша от няколко вида зърнени култури. Ако е царевичен, в съдържанието преобладава царевичното брашно, при ръжен и ръжено-пшеничен, е направен с ръжено брашно. Популярният грахам пък означава, че е използвано едрозърнесто брашно, тоест: смляно на едри зърна. Ако на опаковката е добавено, че е богат на влакна, явно е използвана добавка на трици.

Вкусът не ви допада? 

Действително, не всички хора са очаровани от вкуса на пълнозърнестите храни. Затова пък нищо не пречи да го обогатите, като например ги консумирате в комбинация с други продукти. Точно по тази причина, на пазара се появиха разновидности на киселото мляко в добавка с подобни източници, което съвсем не е случайно – повечето варианти на този тип храна се комбинират перфектно с плодове и кисело-млечни източници, което добавя и калций и пълноценни белтъчини към горепосочените здравословни вещества.

Бюлетин