Съвети за красива фигура от цял свят

Всички обичаме италианската кухня. Пица, паста, лазаня – толкова калорични и вкусни ястия, нали?! А замисляли ли сте се, че италианците всъщност са едва на 25-то място в Европа по надвишено тегло?! Ами французите?! Редовно прекаляват с мазните сирена и въпреки това са толкова стройни. Да видим каква е тайната на красивата фигура със съвети от цял свят.

imglnk-45


Италия (паста, но недосварена)
  – факт е, че на Апенините консумират много тестени изделия. Но както се казва, всичко е с мярка.  Спагетите се варят „ал денте“ и се изцеждат преди да се сварят напълно, за да съдържат по-малко нишесте и повече белтъчини. Засищат за по-дълго време. А сосовете са изцяло на принципа „малко, но от сърце“ – няма да ги видите да плуват в сметана, просто дозировката е изключително прецизна.


Франция (храната като естетика)
 – изтънчените французи се отнасят с изключително внимание към кулинарията. И като се замислите, кога сте видели някой в центъра на Париж да пийва кафе от пластмасова чашка на път за работа или да дъвче разсеяно парче пица на улицата? Докато ядат, те правят само това. Не се разсейват с Big Brother или филм по телевизията. Просто хапват бавно и с наслада. Когато се концентрираш върху храната, ядеш по-малко.

храна естетика


Индия (обядът над вечерята)
 – редовната практика в България е да оставим основното ястие за вечерта, когато се връщаме изморени и буквално преяждаме. Според индийското учение Аюрведа, правилният начин на хранене е големите порции да са на обяд. Метаболизмът, който те наричат „огън на храносмилането“ е най-засилен между 10 и 14 часа и логично, бързата преработка не позволява да се пълнее.


Холандия (спорт, спорт)
 – знаете ли, че в страната на лалетата велосипедите са 16 млн., а населението – 14 млн. 40% от холандците ходят на работа с колело, дори в някои райони на Амстердам светофарите са изградени и в зависимост от скоростта на велосипедистите.

 

Испания (плодове и зеленчуци) – на Иберийския полуостров обичат да хапват предимно цитрусови плодове, които активират обмяната на мазнините. Големи почитатели са на пресните фрешове, както и на зеленчуковите салати.
tumblr_ns6g1v4I4E1u3oxceo1_500


Тайланд (пикантно, пикантно)
 – това е страната, прочута с най-лютивите ястия в света. Но също така лютото е полезно, защото помага за стройна фигура – загрява и подпомага обмяната на веществата и изгарянето на повече калории. Да не говорим, че щеш, не щеш, се храниш бавно. Пробвайте да хапнете наведнъж буркан люти чушки и ще разберете защо.


Япония (без мазнина)
 – страната на изгряващото слънце почти не използва мазнина, да не говорим да пържи храната си. Там тя се задушава, вари на пара или яде сурова. А страстта на азиатците към рибата, която е едно от най-полезните и нискокалорични ястия, им помага допълнително да съхранят добрата фигура.


Китай (правилото на 80 %)
 – също както в Япония, и в Китай използват правилото на 80%. Тоест: спират да се хранят при първите признаци за засищане.  Ако продължим да хапваме след този момент, стомахът се разширява с 20%. Да не говорим, че реалната му големина е колкото човешки юмрук.

chinese-chow-mein-chinese-noodles-recipe

Унгария (оцет срещу килограмите) – с почти всяко ястие се сервира мезе, в което има оцетна киселина. Тя регулира нивото на кръвната захар, която, както знаем, предотвратява отделянето на инсулин, пречещ на мазнините да се разграждат.

Бюлетин