Тайната на ароматното кафе е…

Сутрешното кафе е удоволствие, от което малцина от нас имат силата да се лишат. Тук обаче няма да разгледаме положителните и отрицателните страни на кофеина върху здравето ни, а ароматните му свойства. Според специалистите, тайната на доброто кафе не е само в луксозните машини и скъпите марки, но и във… водата, която използваме за направата му.

Каква вода да използваме? 

Преди всичко друго, трябва да сме наясно дали водата у дома няма определени негативни качества като например остър химичен вкус от обработката на хлор или пък прекалено високо количество натрий. В такива случаи, тя не е подходяща, тъй като ще придаде неприятен вкус на кафето и е по-удачно да изберем филтрирана или бутилирана. Ако все пак предпочитате чешмяна, то оставете я да се изтече поне за минута, преди да я използвате. И още нещо важно – никога не слагайте в кафемашината дестилирана или омекотена вода, за да не се окаже после, че ще се наложите да си купувате нова.coffee-2

Студена, хладка или гореща? 

За да се стигне до оптималното качество, то нужната температура на водата е около 92 градуса. По-хладката вода ще направи вкуса „плосък“, а по-горещата не би извлякла нужната екстракция. Затова се препоръчва да използвате студена вода, която кафеварката, джезвето или машината да загреят до нужните градуси.

Оптималното съотношение 

Разпространеното правило е, че два грама вода се „заключват“ в един грам смляно кафе. Така сметнато, правилната пропорция е от една до две супени лъжици за шест унции вода (една чаена чаша съдържа осем).

Бюлетин