Укротяване на опърничавата свекърва

Въпреки, че България е на шесто място по притежаване на недвижими имоти на глава от населението, според данните на Eurostat, много често се налага две семейства да делят един покрив. И в резултат под него се случва да съжителстват две жени – снаха и свекърва.

Deja vu

32692a69800e0024a7788f14f4b613f3_9-arguments-never-have-DIL-580x326_featuredImage

С много жени става така, че в един период от живота си първо са снахи, а след това стават свекърви. И някак е повече от логично, ако те са били тормозени от майките на своите съпрузи, на свой ред да проявят разбиране към младото момиче, което е дошло в дома им. Да, ама не! Вместо това те решават да си върнат за всичко и се отнасят със снахата така, както техните свекърви към тях. Обяснението на този омагьосан кръг е следното: цялото съществуване на човечеството е на базата на съперничеството. Мъжете се „бият“ за територии, за власт, за пазари и т. н. А жените – те пък се „сражават“ за мъжете на живота си – в този случай това са синът и съпругът. Добре е, че поне сблъсъците между снаха и свекърва по своята същност напомнят за Студената война – тиха омраза и постоянна бойна готовност, без човешки жертви.

По делата им ще ги познаете

mother-in-law
Да приемем, че снахата попада на свекърва, която още в самото начало декларира, че ще я подкрепя чисто по женски. Не вярвайте! Във всеки критичен момент в по-възрастната жена ще заговори майчинският инстинкт, защото нейния син е плът от плътта й. Ето защо прекаленото сближаване с майката на вашия съпруг не е препоръчително. Психолозите извеждат няколко прости правила, които ще помогнат:

Ако ви се наложи да живеете с родителите на мъжа си, е желателно да откриете незаета ниша в общото домакинство. Да, именно ниша! Защото ако не правите нищо, ще ви упрекнат в безделие. А, ако навлезете в нейната „територия“, ще бъдете обвинена, че си врете носа точно там където не му е мястото.

Например, вашата свекърва е великолепна готвачка, но не се справя с шевната машина. Ушийте нещо за сина й, даже да са едни прости шорти за вилата. Така хем тя ще е доволна, че ви вижда с работа в ръце, хем ще отчете факта, че вие правите това не за друг, а за нейния син. Ако не можете да си служите с иглата и с ножицата, помислете за друга подходяща тактика. Но с каквото и да се захванете – помнете, че усилията ви трябва да бъдат насочени към съпруга ви. Всяко друго „новаторство“ ще бъде отбелязано в графа „Пасив“, а не „Актив“, бъдете сигурна.

Да, защото ако, да речем, сте решили да ушиете нови пердета за кухнята – вероятно ще ви бъде казано, че тези са подарък от една приятелка, няма подходящи материи по магазините и т. н. Спорът в този случай е безсмислен!

Друга често срещана грешка на снахите е опитът им да навлязат в Светая Светих на всяка жена – кухнята. Не, в тези думи няма ирония, няма и неразбиране на нежния пол. Жената, особено когато е и майка, винаги е била смятана за пазителка на домашното огнище. И тази традиция е дълбоко вкоренена в мисленето на всички жени. Ето защо – никога не се опитвайте да изземете тази роля. Освен, ако не бъдете изрично помолена за това!

Да, разбираемо е, че вие искате да изпечете любимия си ябълков сладкиш. Но е по-добре да го направите на приятелска раздумка, когато сте се събрали на кафе с ваши „сестри по оръжие“. Още по-голяма грешка ще е да се опитате да приготвите някое от ястията, които са нейна запазена марка. Както се казва – навикът е втора природа. И съпругът ви вече отдавна е свикнал с кюфтетата по чирпански на мама. Вашите, колкото и да са вкусни, няма да са същите. И именно това ще донесе точка в полза на свекърва ви.

А, всъщност, защо ви е притрябвало изобщо да готвите? Нека тя да се занимава с това, а вие оставете за ваше поле на действие само спалнята.

 

Москва не вярва на сълзи

Smiling woman having coffee

Много често се случва свекървата да предприеме опити за сближаване със снаха си. Тя започва да води с нея задушевни разговори, предлага й своето приятелство. Не отблъсквайте протегната ръка, но спазвайте почетна дистанция. Най-вече избягвайте да обсъждате сина й с нея, особено да посочвате неговите недостатъци.

Психолозите ви съветват в подобни случаи дълбоко в себе си да запазите нотка на недоверие и да не се разкривате изцяло пред тази жена, и ви припомнят добре познатата репликата от почти всеки американски трилър: „Имате право да мълчите, всичко което кажете може и ще бъде използвано срещу вас!“. Защото съществува и вариантът, при който тя очаква да се включите в нейните критики към съпруга ви, които не се знае дали няма му сподели някой ден. В този случай се опитайте или да смените деликатно темата на разговора, или с възпитан, но категоричен тон да го прекратите.
Да бъдеш или да не бъдеш

Да, почти като прочутата дилема на Хамлет е и най-погрешната реплика, която бихте могли да изречете – или аз, или тя! Запомнете – майката наистина е най-ценното нещо, която човек притежава, а и в повечето случаи синовете се привързват повече към нея, отколкото към бащата. Вие нарушавате статуквото, „посягайки“ върху тази, която го е родила. И не е важно това, че критиката ви е справедлива. И няма никакво значение, че той много често прави същото. Просто на него му е позволено, а на вас – не е! И се примирете с този факт.

А, ако нещо във вашата свекърва не ви допада, е по-добре да поговорите за това с нея, но на четири очи. Като предвидливо сте извадили съпруга си от играта. Освен, ако не сте решили да се разведете, разбира се! А ако искате да съхраните брака си – просто не си играйте с огъня, а само благоразумно се топлете край него.