Безценните уроци на живота

В навечерието на своя 72-ри рожден ден, по молба на дъщеря си, един мъж решава да завещае на своите внуци най-важните неща, които е научил за живота. Мъдростите, които Джеймс им предава, не са просто думи, те са истинско съкровище за всеки един човек. Прочетете ги и ще откриете семпли истини, които имат силата да променят всеки ваш ден, всяка ваша нощ към по-добро…

1

 

Всеки от нас е прекрасен дар от Бога за света 
Никога не забравяйте, че сте бутикови! Всеки от вас е уникално създание и има безценни дарби и способности, с които да радва хората. Не позволявайте ветровете на съмнението да прекършат вярата във вас самите.

 

Не се страхувайте 
Всъщност, страховете са илюзия за неслучилото се бъдеще. Инстинктите за самосъхранение са тези, които са истински. Затова не позволявайте на притесненията да ви спрат да осъществите мечтите си, колкото и луди да изглеждат те в очите на другите. Твърде много хора не се осмеляват да правят това, което искат и вършат това, което „трябва“, за да спечелят одобрението на околните. Но знаете ли? По-голямата част от тези – другите, няма да ви донесат пилешка супа, когато сте болни, няма да бъдат до вас, когато сте в беда, няма да ви съчувстват искрено, когато ви е тъжно… Те имат по-важни неща от вашите проблеми, тогава защо вие трябва да подчинявате живота си на тях? Вместо да се питате цял живот: „Какво ли щеше да стане, ако се бях осмелил?“, просто поемете риск, правете грешки дори, и вижте какво ще стане.

 

Приемайте другите хора такива, каквито са 
Всеки изглежда различен и всеки крие някаква частица от истинското си лице зад стени, които сам изгражда. Но това е така, защото се страхува да не бъде наранен. В същността си всички ние имаме съмнения, притеснения, надежди, мечти, фобии… Всички сме хора.

 

Направете си списък с нещата, които искате да постигнете в живота си 
Пътувания до екзотични дестинации, нови умения, успех, любов… Напишете мечтите си на лист хартия, за да ги превърнете в цели. Животът е кратък, времето е най-ценният ни ресурс и ако не знаем накъде сме тръгнали, тогава как ще пристигнем?

 

Помагайте на другите
Бъдете мили и не се колебайте да се отклоните от пътя си, за да съдействате на някого. Най-лесният начин да бъдеш истински щастлив е да направиш друг щастлив!

2

Не се присъединявайте към армията 
Не, да убиваш в името на справедливостта не е достойно, това е антихуманно! Войната е зло и е възможно най-грешният и неефективен начин да въдвориш мир. Абсурдно е. Започват я стари хора, които принуждават младите да се избиват един друг, умират толкова много невинни… Ако войната наистина бе толкова добра и важна, защо всички тези велики „лидери“ не излязат на бойното поле?

 

Четете колкото се може повече книги 
Те са прекрасен източник на наслада, мъдрост и вдъхновение. Книгите нямат нужда от батерия или кабел и с тях можете да откриете спокойствие навсякъде.

 

Бъдете откровени 
Истината отваря врати. Много повече врати от лъжата. И най-важната от всички тях е тази към сърцата на хората!

 

Пътувайте докато сте млади 
Не чакайте да остареете, за да видите света. Не чакайте подходящия момент. Не чакайте да имате достатъчно пари. Направете го сега! Така ще бъдете винаги вдъхновени и млади по дух.

 

Правете това, което обичате 
Работата мечта в никакъв случай не е лесна и безпроблемна, но е сладка, удовлетворяваща и извисяваща. Тя ще ви накара да Живеете, а не просто да съществувате! Прекарваме прекалено много време в работа, за да се примиряваме с такава, която не е за нас и която бавно убива душата ни.

 

Не крещете 
Скандалите никога не работят. Единственото, което правят е да нараняват както другите, така и нас самите. Винаги, когато съм се опитвал да постигна нещо с крещене, съм се провалял с гръм и трясък.

 

Не заблуждавайте другите относно чувствата си към тях 
Никога не казвайте на някого, че го обичате, ако това не е така. Повярвайте, по този начин не гo предпазвате, а със сигурност гo обричате на още по-голяма болка след време. Не, подобна лъжа не е благородна и винаги излиза наяве.

Живейте в хармония с природата 
Излизайте навън, ходете на планина, на море, в пустинята… Това е важно за душевния ви мир.

 

Винаги, винаги спазвайте обещанията си 
Особено, когато ги давате на деца! Те очакват истината и вярват в искреността, ако им обещаете нещо и не го изпълните, можете да им оставите белег за цял живот. Забравете израза: „Ще видим!“ и дръжте на думата си.

 

Бъдете благодарни
Изживявайте всеки ден с радост и благодарност, че го има. Днес е подарък!

 

Прегръщайте любимите си хора 
Правете го колкото се може по-често и не пропускайте да им казвате колко много те значат за вас. Не чакайте удобен момент, утре може да е късно!