Витамин В бори инсулта

Рискът от инсулт може да бъде намален с цели 7% с включването на витамин В към обичайното меню. Китайски учени, чийто труд е публикуван в сп. Neurology, са анализирали резултатите от 14 различни клинични изследвания с общ брой на участниците около 55 хил. души, съобщават от Американската академия по неврология. При всички случаи употребата на витамин В е била сравнявана с приемането на плацебо, но в малки дози.

Наблюденията на участниците са били извършвани най-малко по шест месеца. В целия масив от данни са били установени 2500 случая на инсулт, при всеки от които е бил открит положителен ефект от превантивната употреба на витамин В. В същото време се оказало, че приемането му не влияе на тежестта на инсулта или на риска от смърт, твърдят от Американската академия по неврология.

55

Учените отбелязват обаче, че приемът на фолиева киселина (витамин B9) може да намали ефекта на витамин B. Освен това е установено, че цианокобаломинът или витамин В12 не намалява риска от инсулт.

„Нашите резултати показват, че способността на витамин В да намалява риска от инсулт може да се промени под въздействието на други фактори като концентрацията на витамин В12 в кръвта, бъбречно заболяване, повишено кръвно налягане и други“, отбелязва един от специалистите, доктор Сюй Юймин от университета на Чжънчжоу. Той предупреждава, че преди да се приемат каквито и да било витамини, е задължително човек да се консултира с личния си лекар.

Бюлетин