Джогинг – да влезем бързо във форма

Едва ли можем да се сетим за по-бърз и ефикасен начин да влезем във форма за предстоящия летен сезон от джогинга. Дори и да го практикувате само два пъти седмично, със сигурност ще стопите голяма част от излишните мазнини и ще оформите мускулатурата. Как обаче да използваме джогинга правилно? Ето и няколко полезни съвета.

i27375_w668
Купете си специално облекло
– преди всичко друго, облеклото ви трябва да ви е удобно. Удачно ще е обаче да заложите на проветриви обувки със средно дебела подметка, която да държи правилно ходилото и да предпазва от травми. Подходящата тъкан за дрехите е памучната материя, избягвайте загряващите дрехи, защото те помагат да се потите, но не и да отслабвате.

running_DO_NOT_REU_2095940b
Задължителна загрявка
– много често, под влияние на ентусиазма, новаците в джогинга решават директно да изпробват максимума на възможностите си и освен задължителната мускулна треска, си докарват травми и други мускулни увреждания. Точно по тази причина е нужно винаги първо да загрявате -дали ще е с леки упражнения като разтягания или клекове, няма значение. Краят на бягането пък завършвайте със стречинг и бавно ходене.

C_c95ac88d4462ecdbb214d141cbba7b98
Правилният джогинг
– заложете на лекото тичане с къса крачка, при което можете да дишате равномерно. Пулсът се увеличава бавно и равномерно, като се поддържа по-висок в продължение на 20 минути, но без да чувствате явна умора. Ако сте педантични, по спортните магазини има гривни, които мерят пулса в движение. За начинаещи, нека общото времетраене не надвишава половин час.
За отслабване
– ако целта ви е да свалите килограми в по-кратък период, тичайте вечер, а не сутрин, съчетавайки го с три седмични тренировки с леки тежести. Докато джогингът гори мазнини, то силовата тренировка оформя мускулите и поддържа нивото на обмяната ви.

images_Images_9-fat-burn-jogging
Не забравяйте хранителния режим
– всички фитнес специалисти са категорични, че без подходящ режим на хранене няма да достигнете до ефективен резултат. Затова, ако имате наднормено тегло, първо нормализирайте килограмите с подходяща диета, а след това преминете на бързо ходене и оттам към джогинг, за да не натоварвате излишно сърцето. Формулата на успеха – популярната сред спортистите формула показва, че от максималния пулс от 180 удара в минута трябва да извадите възрастта си. Тоест, ако сте на 30 години, пулсът, който не трябва да надвишавате, е 150. Така, първо тичането ще доведе до нужните резултати, а отделно няма да представлява и проблем за здравето ви.

Бюлетин