Женшенът – извор на здраве

Още преди векове китайците първи откриват лечебната сила на женшена. Императорите го използвали за повишаване на жизнената сила и сексуалната си енергия, а е всеизвестна теорията, че специалният корен е средство за „вечна младост“.

Дълго време препаратите на женшенова основа били достъпни само за членовете на императорското семейство. Всеки друг, дръзнал да намери и използва корен от женшен, се излагал на опасност от смъртно наказание. Такива истории присъстват в много от народните приказки в Китай.

Каква е тайната на корена? В неговия състав влизат повече от 100 биологично активни вещества, сред които растителни бeлтъчини, нишесте, пектини, захароза, глюкоза, фруктоза, етерични масла, мастни киселини, смоли, витамини (особено С и от група В), аминокиселини. Женшенът съдържа високо количество от необходими на организма микроелементи – желязо, фосфор, манган, молибден, цинк, хром, силиций, германий, селен. Освен всичко, в състава на корена има сложни органични съединения – сапонини, които предотвратяват развитието на атеросклероза у хората от всички възрасти.
%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d1%88%d0%b5%d0%bd
През последното десетилетие женшенът е обект на сериозен интерес от страна на западните медици. Италианците например доказали, че той повишава имунитета и дори намалява отделянето на хормони, свързани със стреса. Американците пък стигнали до извода, че женшенът помага на възстановяването след лечение с антибиотици и нормализира нивото на кръвната захар. Французите го смятат за природна виагра, защото коренът увеличава продължителността на ерекцията и повишава потентността.

Въпреки доказаното му положително въздействие, строго препоръчително е женшенът да се приема след консултация с лекар, тъй като в определени случи може да повиши артериалното налягане.

Бюлетин