За зъби като от реклама

Искате да имате перфектни зъби и усмивка като от реклама? Е, това не е недостижимо.

Основни правила за поддържане на зъбите и венците

B_f0e1eb92c3c6342c9f824e334ad09ff9

От детството знаем, че зъбите се почистват два пъти на ден в продължение на поне две минути. Посещението при омразния за мнозина зъболекарски кабинет пък е препоръчително на всеки шест месеца. Има обаче няколко основни правила на хигиената на устната кухина, които спомагат за поддържане на здрави зъби и венци. Ако досега не сте ги знаели, това е моментът да ги научите.

dentist_lapnibg3
Точният момент
– специалистите съветват сутрин да мием зъбите след закуска, за да се отстранят остатъците от храната, благоприятстващи развитието на бактерии. Нощем – точно преди лягане. Ако обстоятелствата позволяват пък, е необходимо да прибягваме до четката за зъби след всяко хранене.
Движенията
– много малко хора мият правилно зъбите си, тъй като това предполага определена последователност от движения, за да достигнем всички области на емайла. Затова е по-добре да си купим електрическа четка, която автоматично извършва съвкупността от движенията и контролира силата на натиска.

електрическа-четка-за-зъби-
Продължителността
– в допълнение към общата продължителност, която трябва да е поне две минути, е важно да разпределите по 30 секунди за всеки от четирите сегмента на устата. Именно затова много електрически четки имат и таймер 4*30.

Езикът – много от нас отделят нужното внимание на зъбите, но забравят за хигиената на езика. Именно върху неговата повърхност се натрупва голямо количество бактерии. Добре е той да се почиства със същата честота, като използваме специалната стъргалка или приставка, която имат повечето четки. На първо време, това не е особено приятно, но бързо се превръща в навик.
Зъбни клечки и конци
– дори и редовното миене на зъбите не изключва от време на време да използвате клечки или конци за зъби. Те са особено подходящи за отстраняване на частици от храна в междузъбното пространство след хранене. Няколко пъти дневно можете да изплаквате устата и с антибактериална течност с освежаващи свойства.

140920806858447

Как и къде да съхраняваме четката – обичайното място трябва да е сухо и открито. За измиване можем да използваме специален дезинфектант, но и течащата вода върши работа. В никакъв случай обаче не използвайте миялна машина за изчистване или микровълнова фурна за подсушаване.
Колко често да я сменяме
– стандартното правило е, че независимо дали говорим за нормална четка за зъби или за глава на електрическа, то те се подменят на всеки три месеца. Някои имат индикатор за напомняме, който постепенно се обезцветява като признак на „стареене“.
Какво да изберем
– съвременният технологичен напредък предполага избор на електрическа пред обикновена четка за зъби. Съвременните варианти с 3D технология премахват до 100% плаката и намаляват с 17% риска от кариес, като извършват 40 000 пулсиращи и 8800 бутални ротационни движения в минута.
Избягвайте сладко – за съжаление, правилото, че сладкарските изделия са вредни за зъбите, е истина. Захар обаче се съдържа не само в тях, но и в плодовете, въпреки че я наричаме фруктова захар. За укрепване на зъбите е добре да компенсираме с богати източници на калций като например млечните продукти. Тютюнопушенето също е опасно – води до възпаление на венците и увеличаване на зъбната плака.

Бюлетин