Как да съхраним гъстата коса

Красивата, здрава и лъскава коса е повод за самочувствие за всеки от нас. За съжаление, мнението, че здравата коса не губи нито косъм, е далеч от реалността – фактите показват, че дори хора с идеална визия в това отношение губят от 80 до 100 косъма на ден.

Това е нормален и естествен процес, свързан с естествения цикъл на развитието й. Проблемът идва, когато след всяко разресване с гребена или четката, по тях започнат да остава количество, надвишаващо тази бройка. Това е сигнал за липса на нужните витамини и знак, че косата ви е слаба и незащитена.

Как да се защитим?

коса

Избягвайте стреса – може би най-силният фактор, влияещ отрицателно на здравината на косъма е стресът. В такива ситуации, надбъбречните жлези усилват работата си и произвеждат повишено количество тестостерон и норадреналин, които от своя страна засилват косопада. Така че колкото по-спокойно приемате нещата, толкова по-добре.

Хранете се здравословно – от голяма важност за здравата коса са протеините и витамин В5. Първите можете да набавите чрез прием на яйца, орехи, млечни продукти, а вторият от ориз, фасул и пълнозърнести продукти. Консумирайте и повече вещества като цинк, желязо и фолиева киселина.

Използвайте балсам – балсамите поддържат кутикулите на косата достатъчно мека. Този метод работи перфектно при изтощени и сухи краища.

коса 2

Избягвайте топлината – доказано е, че топлината уврежда здравината й. По тази причина, когато използвате сешоар, избягвайте да държите струята въздух прекалено дълго на едно място, движете го непрекъснато в различна посока. Също така можете да настроите уреда на по-малко количество горещ въздух, по-полезно е.

Правилната четка – най-добрият вариант за четка за коса е такива от естествен (свински) или смесен косъм. Причината е, че те се движат най-леко през космите, за разлика от останалите видове, като разпределят най-добре мастния секрет из отделните краища на косъма.

Бюлетин