Как ни разболяват негативните мисли

Днес никой не се съмнява в това, че емоционалното състояние на човек влияе и върху физическото му здраве. Регистрирани са безброй случаи на хора, които са успели да се излекуват благодарение на непоклатимата си вяра и въпреки черните прогнози на лекарите. За много от тях липсва логично обяснение, но въпреки това медицината отдавна призна силата на позитивното мислене и емоции.

Всъщност още през 17-ти век учените започват да говорят за двете условни части на човека – тяло и ум. Болестите също са се разделяли на два вида – душевни и физически, и били лекувани по различен начин. Сега тенденцията в медицината е те да се възприемат като различните лица на една монета и затова е толкова важно да се избавим от негативните усещания, ако искаме да се радваме на добро здраве. Вижте само до какви неразположения могат да доведат в противен случай нашите притеснения и страхове…

Неспособност да се отказва 

Хората, които не могат да казват „Не“ и имат склонност да обвиняват другите за това, че ги експлоатират, не рядко страдат от артрит.

Липса на любов 

Тези, които не се чувстват достатъчно обичани, асоциални са и имат склонност към затвореност, респективно страдат от сърдечно-съдови заболявания. Според специалистите, ако хората се обявяват против любовта и не са способни да показват такава, то те непременно ще имат подобен здравословен проблем.
negative

Зависимост от другите 

Ако човек е неспособен да поеме контрол над живота си и/или не желае да ба бъде самостоятелен, не бива да се учудва, че има проблеми с белите дробове. Такива хора обикновено се оплакват от астма.

Желание да угодиш на останалите 

Когато някой непрестанно търси одобрението на другите и се стреми да отговори на всичките им очаквания, това неминуемо води до силен стрес. А той от своя страна предизвиква хипертония. Затова е важно да обръщаме внимание на собствените си чувства и да се глезим.

Склонност към разочарования 

Хората, които имат склонност към разочарования и изживяват тежко неуспехите в живота, са застрашени от проблеми с бъбреците. Те обикновено са и изключително недоверчиви, което от своя страна води до понижаване на имунитета.

Измъчване за грешки в миналото 

Стомашните проблеми често са следствие от душевен товар, свързан с миналото. Когато човек не е поел отговорност за грешките си и не е продължил напред, а напротив – не спира да се самоизмъчва, това неминуемо рефлектира. Стомахът реагира на потиснати емоции като страх, омраза, агресия и завист, а опитите да бъдат игнорирани като не им се отделя внимание определено не помагат. На физическо ниво те могат да доведат до запек и затова е важно да бъдат извадени наяве и да бъдат преживени.

Агресия и злоба 

Установено е, че тези емоции много често предразполагат кожата към слънчеви изгаряния. Раздразненията и озлобяването също така водят и до различни проблеми с инфекциозни заболявания.

Отдръпване и защита 

Когато се обграждаме със невидими стени, за да се предпазим от нещо, рискуваме да се сдобием снаднормено тегло. Подобно поведение стимулира апетита, защото се свързва с чувство на вътрешна пустота, което организмът се опитва да компенсира.

Невъзприемчивост 

Ако човек има склонността да не вижда действителността, такава каквато е, и да игнорира определена информация, не рядко при него възникват проблеми със зрението и слуха. Бягството от реалността може да доведе и до сериозни проблеми със съня като безсъние и безпокойство през нощта.

Нерешителност 

Това състояние предизвиква неприятности със зъбите като най-често става дума за кариес. Така тялото реагира на страха от вземане на решения и неспособността да се носи отговорност за последствията от тях.

Прекалена взискателност към себе си 

Подобно състояние често би довело до проблеми с гръбначната система.  Също така те могат да бъдат породени от прекалено силно вътрешно напрежение и липса на подкрепа.

Бюлетин