Кафенце?

Много хора смятат, че кафе трябва да се пие веднага при събуждане или съвсем рано сутрин преди работа. Според съвсем ново изследване, проведено от американски невролози, идеалният момент да се заредите с ежедневна доза кофеин е между 9:30 и 11:30 ч.
red_haired_woman_drinking_coffee-wallpaper-800x480
Причината е в начина, по който кофеинът взаимодейства с ключовия хормон кортизол, който помага за регулирането на вътрешния часовник на тялото и за стимулиране на бдителността. Нивата на кортизол са високи малко след събуждането и могат да останат високи до един час след това, достигайки пик между 8 и 9 ч.

Американският невролог Стивън Милър твърди, че е по-добре да пиете кафе след този пик, тъй като напитката стимулира производството на кортизол. Той допълва, че употребата на ободряващи напитки, докато нивата на хормона са високи, може да стане причина хората да свикнат с кофеина, който се съдържа се в напитката. Това означава, че те често ще се нуждаят от допълнителна чаша сутринта, за да получат същия ефект, а е много възможно да се пристрастят към кафето, като имат нужда от по-високи и по-високи дози.

Милър изследвал как кортизолът се променя през деня. Веществото, което се произвежда в големи количества в моменти на стрес, помага за превръщането на запасите от енергия в захарна глюкоза, така че тя да бъде използвана от клетките в тялото.

Прилив на енергия сутринта повишава бдителността, но също така увеличава усещането за глад. Учени установиха още, че кортизолът е отговорен и за синхронизирането на вътрешния ежедневен ритъм в тялото. Предишни изследвания показаха, че пиенето на кафе следобед помага за предотвратяване на загубата на бдителност след обилно хапване.

Бюлетин