Кои храни намаляват потенето в жегите

Повечето от нас свързват лятото с редица положителни емоции като ваканция, слънце и мързелива почивка на плажа, преди да се топнат в морето. Факт е обаче, че наравно с позитивното усещане, има и някои неприятни моменти, свързани с най-горещия сезон.

Desert woman thirsty dehydrated in Death Valley

Водещ сред тях е личната хигиена, за която трябва да полагаме далеч по-големи усилия заради по-честото изпотяване – процес, необходим на организма за регулация на температурата в човешкото тяло. Както знаем, чрез милионите потните жлези (най-много са съсредоточени по челото, под мишниците, стъпалата и дланите) изхвърляме ненужните за организма вещества през кожата, а през лятото, благодарение на горещините, това е доста честа ситуация.

Въпреки употребата на козметични продукти обаче, често се случва тялото да е твърде лепкаво и в крайна сметка да излъчваме неприятна миризма. Как можем да регулираме този ефект? По съвсем прост начин – като променим хранителните си навици, които определят аромата на тялото ни. Потта е свързана именно с храносмилателната и нервна система и по тази причина, всичко, което слагаме в устата си, има значение в процеса на изпотяване. Някои видове храни засилват изпотяването, други пък правят точно обратното.

summer eat

Какво да не ядем през лятото 
Специалистите препоръчват през летните месеци да избягваме кофеина в кафето и кока-колата, всякакви газирани напитки, черен чай, захар, лук, чесън и пикантни храни. Това са продуктите, които предизвикват засилен ефект на изпотяване.

 

Какво да ядем през лятото 
Заложете на традиционните за сезона храни като плодове и зеленчуци, богати на фибри, калций, магнезий. Динята, доматите, дори мента са особено подходящи. Можете да използвате зехтин за дресинг вместо олио, а червеното месо да смените с риба, която е богата на калций. Удачен избор са и млечните продукти (таратор например), яйцата и ядките. И за финал, препоръчваме и чай от мента (да, въпреки горещите температури) – той има успокояващ и охлаждащ ефект върху организма.

summer

 

Бюлетин