Кралският плод

 

123

Нарът носи с гордост и заслуги тежката корона

Нарът – един от най-красивите плодове в света, далеч не е известен само с наситения си червен цвят.

Всъщност здравословните му свойства са толкова много, че названието, с което е популярен – „кралския плод“ съвсем не е пресилено. Той е безценно средство за редица физиологични проблеми заради високото си наличие на редица витамини.

B1 – тъй като е богат на витамин от този вид, е най-доброто средство за подсилване на паметта и работата на мозъка. Особено подходящ е за млади хора, на които предстоят изпити, като освен горепосочените качества, помага и на нервната система да се справи със стреса.
B6 – любим плод и на хората, занимаващи се с активна спортна дейност, нарът не само защитава организмът от мускулни болки, вследствие на физическото претоварване, но и помага за по-доброто усвояване на магнезий – основен за изчистването на мазнините и релефната мускулатура.

РР – съдържанието на витамин РР, необходим за всички хора, работещи на бюро и прекаращи дълго време пред компютър, също е доста високо. Той поддържа зрението на нормално ниво.

C – безценен е за пушачите заради наличието на витамин C, а още по-любопитно е, че съдържащата се в червените зрънца никотинова киселина е перфектно средство за борба с повишения холестерол.

Антиоксидант – изследвания доказаха, че няма плод с по-голямо съдържание на антиоксиданти. Едва 30 мл. сок от нар съдържа три пъти повече от тях в сравнение със считаните за водещи в това отношение зелен чай или червено вино (безценни срещу артериосклерозата).

Бюлетин