За перфектна кожа на лицето през лятото

Как да се справим с омазняването на лицето през лятото

Неприятният блясък на лицето обикновено е проблем за дамите, които по природа са с мазна кожа, но през лятото, дори жените със суха такава не са пощадени. С правилния подход обаче всяка от нас може да се радва на свежо излъчване и матов финиш.

1

Какви са причините? 

Основната предпоставка за прекомерното отделяне на себум през сезона на силното слънце е горещината. Високите температури дехидратират силно кожата и което е още по-неприятно – правят го постоянно. Изпотяването от своя страна води и до по-силно замърсяване и запушване на порите, а всички тези фактори заедно стимулират още повече дейността мастните жлези.

 

Използвайте тоник за лице 

Освен че почиства напълно кожата, този продукт има способността да я освежава, да контролира себумната секреция и да свива порите. Тоникът действа противовъзпалително и подпомага и по-доброто усвояване на следващия продукт, така че не го пропускайте.

 

Погрижете се за овлажняването 

Най-честата грешка, която дамите допускат в стремежа си да се справят с омазняването, е пропускането на хидратацията. А когато кожата не е добре овлажнена, тя се стреми да балансира тази липса с по-силно омазняване. Ето защо е много важно да се използват продукти, обогатени със съставки, които хидратират (такива са хиалуроновата киселина и алое вера), но и с компоненти, които действат матиращо (зелен чай или специални пудри).

 

Избирайте леки текстури? 

Заменете крема за лице с крем-гел, гел или флуид. Тези консистенции са леки, попиват бързо, позволяват на кожата да диша и в същото време й осигуряват всички необходими вещества. Освен това обикновено те са с двойния ефект, който търсим за лятото – хидратиране и матиране. Нощният си крем можете да замените със серум, който има много по-концентрирана формула, изключително лека текстура и способността да достига и действа в дълбоките слоеве на кожата. Тониращите продукти, които използвате за изравняването на тена си, също трябва да бъдат по-леки и „дишащи“. BB кремовете са чудесна алтернатива, защото съчетават грижа за кожата на лицето, слънцезащита, имат цвят и лека покривност, благодарение на която скриват дребните несъвършенства.

2

Заложете на правилната слънцезащита 

Тя е изключително важна не само, за да избегнете изгарянето на кожата и обривите след лятото, но и за да регулирате мастната секреция. Голяма грешка е да се използва лосиона за тяло върху лицето! Формулата му се базира на тежки масла, които запушват порите и могат да доведат до сериозни проблеми. Затова изберете специален продукт за лице, най-добре с SPF 50+, който да има лека флуидна текстура. Добре е той да бъде обогатен със съставки, които контролират омазняването като титаниев оксид, цинк и други.

 

Използвайте попивателна хартия 

На пазара се предлагат много попивателни ленти, които служат за абсорбиране на вече появилото се омазняване върху лицето. Те матират тена и връщат свежестта на излъчването, без да развалят грима. Обикновено са обогатени и със специални противовъзпалителни съставки, а удобството им е незаменимо, защото са винаги на една ръка разстояние в чантата.

 

Заложете на трансперантна пудра 

Тя е полупрозрачна и основната й функция е да матира, без да променя тена на лицето. Ето защо трансперантната пудра е изключително удобна за лятото. Понякога формулата й е обогатена и с фини блестящи частици, благодарение на които кожата придобива деликатно сияние, но без да изглежда мазна. Най-добре е да нанасяте този продукт с голяма четка, за да избегнете напластяването и да постигнете естествен ефект.

3

Не пипайте лицето си 

Това е един от най-добрите начини да поддържате лицето си свежо и добре матирано, защото именно ръцете са един от най-големите източници на замърсявания.

 

Избягвайте храни, които стимулират омазняването на кожата 

Такива са пикантните продукти, алкохола, кафето и топлите напитки като цяло. За пържените неща дори няма да говорим – те трябва да излязат от менюто ви. Добре е да приемате повече храни, които са богати на витамин А като моркови, тъмни листни зеленчуци, пъпеш и тиква.

Бюлетин