Портокалът – враг номер едно на мазнините

i8589_w668

Диетолозите горещо препоръчват плодовете, но най-вече цитрусовите. Те са доста по-слабо наситени с вредни нитрати и пестициди, защото плодът е хубаво защитен от кората, която не позволява на вредните съставки да проникнат по-надълбоко. Освен това са щедри на антиоксиданти, както и на витамин С, което ги прави сериозен защитник на имунната система.  Плодовите им киселини пък разграждат мазнините, особено на портокалите. Последните са важни не само за храносмилателната система, но и за кръвообращението, и за сърцето. Не случайно се използват и за детоксикация.

i24284_w668

Екип от университета в Милано провел експеримент с мишки, който доказал, че оранжевите плодове съдържат специални вещества, които предотвратяват натрупването на мазнини. Така италианските учени стигнали до извода, че портокалите ускоряват процеса за изгаряне на мастни клетки в тялото, дори при висококалорична диета. Според специалистите това се дължи на богатото съдържание на целулоза в сока им.
Тези плодове не само поддържат нормалното тегло, но и помагат за по-добър физически тонус. Отделно са наблъскани с флавоноиди и хидроксикорична киселина в уникална комбинация, която позволява да се забави процесът на стареене.

Бюлетин