Пубертетът измести детството

Пубертетът не е това, което беше. Етапът на съзряване от детството към юношеството вече се подчинява на съвсем нови закони, и то без да броим факта, че промените в начина на разсъждение на децата започват далеч преди появата на типичните вторични физически белези.

Начало на пубертета

Докато преди 20-25 години, съзряването започваше много по-късно, то днес долната граница е далеч по-ниска, категорични са специалистите. Реално, в днешно време пубертетът започва между 8-10 години. И момчета и момичета забравят рано-рано за детските игри, а вместо това невръстните дами прекарват все повече време пред огледалото, замислят се върху външния си вид, пазят диети, боядисват косите си или си правят маникюр. Логично или не, докато през XVII век първата менструация е била на 17 години, днес тя идва на 12. Момченцата пък изпадат в двете крайности – или стават част от групи със сходни интереси или се изолират от света.

are your children growing up too fast

Краят на пубертета

И той също се измества, като вече настъпва едва между 21-23 години. Масова практика е дори тийнейджъри, които са завършили училище, да не потърсят самостоятелно израстване и житейски опит, а да продължат да живеят с родителите си. А ако можем да посочим някаква разлика между двата пола, то със сигурност тя е, че девойките влизат в пубертета по-рано, но и го напускат по-рано. Момчетата определено стават по-бавно и по-трудно мъже в пълния смисъл на думата.

Причините

Според изследванията, удълженият пубертет се корени в нарастващото количество вредни вещества в храната на масовия пазар. Начинът, по който се храним, има основно значение за развитието ни и докато преди години не сме били подвластни на ГМО и сме консумирали природно чисти продукти, то днес е различно. Това оказва влияние върху хормоналния баланс на неукрепения организъм, а логично в днешно време то е негативно.

Значение има  иинформационната среда, в която живеем – постоянно сме облъчвани от всякакви реклами, филми, които ни налагат определен модел на поведение, стил на обличане, изразяване, които се попиват от децата още в най-ранна възраст. Дори най-разпространената кукла Барби е девойка, а не бебе. По този начин фокусът е насочен именно към зрелостта и те логично израстват с мисълта за тийнейджърските години.

Според психолозите пък, роля има и съвременната култура, в която по никакъв начин не се отбелязва преминаването от детство към юношество. Допълнително и младостта се свързва с качества като „здрав, красив, забавен“ и по тази причина тези, които се стремят към зрелостта, са буквално малцинство.

o-KID-AND-PARENT-TALKING-facebook

Съвети за родители

– Не се отнасяйте към наследниците си като към дете. Съветите са полезни, но повечето свобода и възможност за личен избор и независимост само ще помогнат за по-бързо съзряване. 

– Мотивирайте го да поддържа повече интереси и взаимоотношения извън семейната среда. 

– Стимулирайте го да се развива в най-различни насоки – литература, музика, рисуване, танци. Колкото повече научава за заобикалящия го свят, толкова повече ще има желание да се развива като личност. 

– Помогнете му да оцени училището като институция. Когато не желае да бъде част от него, той подсъзнателно не желае да усвои знанията и социалните умения, които то би му дало.